Antena 3 CNN Life Știinţă Dispozitivul care ar putea revoluţiona medicina. Detectează cancerul în stadiu incipient

Dispozitivul care ar putea revoluţiona medicina. Detectează cancerul în stadiu incipient

Dispozitivul care ar putea revoluţiona medicina. Detectează cancerul în stadiu incipient
21 Mai 2014   •   21:11

Cercetătorii Institutului de Ştiinţe Fotonice au dezvoltat un aparat care poate detecta markerii tumorali prin analizarea unei singure picături de sânge şi care funcţionează ca un sistem eficient de detectare a cancerului în stadiu incipient.

Dispozitivul poate detecta concentraţii foarte scăzute ale markerilor şi este fiabil, ieftin şi portabil, putând fi utilizat în toate colţurile lumii.

Detectarea precoce a markerilor tumorali are o importanţă capitală în tratamentul cancerului.

Din păcate, foarte multe tipuri de cancer sunt detectate în stadii avansate, întrucât majoritatea dispozitivelor medicale utilizate în prezent detectează tumorile după ce acestea au devenit macroscopice.

În momentul în care sângele este adus în contact cu aparatul, acesta este distribuit către o reţea de micro-canale. Fiecare canal conţine nanoparticule de aur, precum şi un receptor specific de anticorpi. În cazul în care markerul tumoral este prezent în sânge, acesta se va lipi de nanoparticule.

Potrivit cercetătorilor, dispozitivul poate apoi să monitorizeze numărul de markeri tumorali din sânge pentru fiecare canal în parte, oferind astfel o evaluare corectă a riscului de cancer pentru pacient.

Cel mai important este faptul că acest dispozitiv detectează concentraţii extrem de reduse de markeri tumorali în câteva minute, fiind un instrument eficient în detectarea şi tratamentul cancerului în stadiu incipient”, a declarat profesorul Romain Quidant, citat de gizmag.com.




 

×
Subiecte în articol: cancer tratament cancer
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close