Antena 3 Life Știinţă Donatorii de sânge prezintă un risc mai scăzut de infarct şi cancer

Donatorii de sânge prezintă un risc mai scăzut de infarct şi cancer

de S.T.    |    03 Iun 2013   •   19:18
Donatorii de sânge prezintă un risc mai scăzut de infarct şi cancer

Persoanele care donează sânge în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer şi de a face infarct, potrivit mai multor studii pe această temă, citate de Daily Mail.
   
Conform specialiştilor, donarea de sânge are efectul de a reduce nivelul de fier din organism, care, în concentraţii ridicate, poate accelera procesul de oxidare a colesterolului şi conduce, în final, la boli cardiovasculare.

Totodată, donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată.
  
Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral.
   
De asemenea, un studiu desfăşurat pe parcursul a patru ani şi jumătate, pe 1.200 de oameni, a arătat că persoanele care donează sânge de două ori pe an prezintă un risc mai mic de cancer, deoarece nivelul de fier din sângele lor este mai scăzut.
   
Cercetătorii insistă că aceste efecte ţin de donarea regulată de sânge. După donarea de sânge, corpul îşi reface cantitatea necesară în 48 de ore, iar cantitatea de celule roşii, în opt săptămâni.

×
Subiecte în articol: infarct cancer
Parteneri
x close