Antena 3 CNN Life Știinţă O nouă descoperire majoră făcută de arheologi în Egipt

O nouă descoperire majoră făcută de arheologi în Egipt

O nouă descoperire majoră făcută de arheologi în Egipt
Sursa foto: foto: pixabay.com
11 Ian 2017   •   17:27

O echipă de arheologi din Suedia a descoperit în Egipt 12 morminte datate în urmă cu circa 3.500 de ani, în perioada Regatului Nou, a anunţat miercuri Ministerul Antichităţilor din acest stat. Descoperirea a avut loc în apropierea localităţii Aswan, situată în sudul ţării, informează miercuri agenţiile Reuters şi Xinhua, citate de Agerpres.

Rămăşiţe de oameni şi animale au fost găsite în cele douăsprezece locuri funerare descoperite în zona Gabal al-Silsila (Lanţul Munţilor), la 65 kilometri de Aswan. Mormintele ar fi fost utilizate în timpul domniilor faraonilor Tutmes al III-lea şi Amenhotep al II-lea, în jurul anilor 1.400 î.Hr.

Oamenii de ştiinţă speră că mormintele descoperite îi vor ajuta pe istorici să afle mai multe informaţii despre medicina din Egiptul Antic şi să impulsioneze totodată industria turismului din Egiptul zilelor noastre, o industrie aflată în declin din cauza conflictelor politice şi a atacurilor militanţilor după căderea regimului autocrat al lui Hosni Mubarak, în 2011.

Mahmud Afifi, director al Departamentului arheologic din cadrul Ministerului Antichităţilor din Egipt, a declarat că unele dintre locurile de înmormântare descoperite erau destinate animalelor şi conţin una sau mai multe încăperi în care se află sarcofage din piatră, din argilă sau din "cartonnage" (un material folosit pentru acoperirea mumiilor sau la confecţionarea măştilor funerare, alcătuit din bucăţi din pânză sau papirus lipite cu tencuială sau răşini). De asemenea, au fost găsite toteme şi scorpioni.

Expediţia de la Universitatea Lund din Suedia a început în 2012. În 2015, aceasta a descoperit rămăşiţele unui templu antic, tot în Gabal al-Silsila.

Potrivit examinărilor iniţiale, au fost descoperite mai multe schelete umane complete, ca şi dovada unor cazuri de malnutriţie şi de fracturi, rezultat al efortului fizic intens, potrivit declaraţiei care o citează pe şefa expediţiei, Maria Nilsson.

Se speră ca cercetările ce vor fi realizate asupra rămăşiţelor descoperite să facă lumină în privinţa statutului social al celor îngropaţi în acest loc şi care era scopul exact al cimitirului.

La începutul lunii noiembrie 2016, Ministerul Antichităţilor a anunţat descoperirea unui mormânt faraonic ce includea un sarcofag şi o mumie ce datează din jurul anului 1.000 î.Hr, în apropiere de ''Templul milioanelor de ani'' închinat faraonului Tutmes al III-lea, pe malul vestic din Luxor, la 700 kilometri de Cairo. Descoperirea a fost realizată de o echipă din Spania.

În Egipt se află în construcţie Marele Muzeu Egiptean, cunoscut şi sub numele de Muzeul din Giza, care va fi deschis parţial în 2018 şi va fi definitivat la finalul anului 2022, moment la care va deveni cel mai mare muzeu arheologic din lume.

×
Subiecte în articol: descoperire arheologica
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close