Antena 3 CNN Life Știinţă El este românul care poate conduce lumea! Vezi descoperirea uluitoare care ne-ar putea schimba vieţile

El este românul care poate conduce lumea! Vezi descoperirea uluitoare care ne-ar putea schimba vieţile

El este românul care poate conduce lumea! Vezi descoperirea uluitoare care ne-ar putea schimba vieţile
Sursa foto: Foto: Popular Science
de O.P.    |    10 Noi 2011   •   06:54

Din ce în ce mai mulţi români aşează ţara noastră într-o lumină favorabilă. Revista Popular Science prezintă povestea românului care ar putea conduce lumea. Albert Laszlo Barabasi s-a născut în Harghita şi lucrează ca cercetător în SUA.

El este autorul unei teorii care ar putea schimba pentru totdeauna vieţile oamenilor. Teoria grafurilor poate fi folosită pentru a studia orice fel de reţele, şi are o aplicabilitate cu un larg spectru de răspândire: de la modul în care reacţionează reţelele electrice, până la modul în care interacţionează proteinele.

Descoperirea făcută de român i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă nu doar să controloze, dar şi să prezică evoluţia unei reţele complexe.

Ca să vă convingeţi de paleta largă pe care poate fi aplicată teoria lui Barabasi, cercetătorii care caută leacuri împotriva cancerului au folosit-o pentru a înţelege mai bine cum distrug proteinele tumorile în organism. Mai mult, Barabasi este convins că serviciile secrete şi de spionaj se folosesc de teoria sa pentru a ţine sub control reţelele teroriste.

Cineva, undeva ştie tot ce faceţi


Barabasi a găsit în baza de date legată antenelor de telecomunicaţii, date din care îşi putea da seama de coordonatele abonaţilor în momentul în care apelau pe cineva. Astfel, împreună cu un coleg, Chaoming Sung, au reuşit să realizeze o hartă cu traseul a peste 50.000 de abonaţi, apoi au prezis locul în care aveau să se deplaseze pe o rază de 2,5 km, cu o precizie de 93%.





×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close