Antena 3 CNN Life Știinţă ESA va lansa o sondă spațială pentru explorarea planetei Jupiter

ESA va lansa o sondă spațială pentru explorarea planetei Jupiter

ESA va lansa o sondă spațială pentru explorarea planetei Jupiter
Sursa foto: Foto: ESA
10 Dec 2015   •   13:01

Agenția Spațială Europeană (ESA) a semnat un contract în valoare de 350 de milioane de euro cu Airbus Defence and Space pentru construirea sondei Juice care va studia planeta Jupiter și sateliții săi de gheață, potrivit unui anunț făcut miercuri, citat de agenția France Presse, informează Agerpres.

Juice (JUpiter ICy moons Explorer) ar trebui să fie lansată în anul 2022 de către o rachetă Ariane 5 de la Kourou (Guyana Franceză). Aceasta va porni apoi într-o călătorie de șapte ani și jumătate la finalul căreia va ajunge la planeta Jupiter.

Juice este prima misiune europeană cu destinația Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, precizează AFP.

ESA a anunțat la jumătatea lunii iulie că a selectat Airbus Defence and Space (Airbus DS) drept contractant principal pentru această misiune. Contractul a fost semnat oficial la Toulouse (Franța).

Misiunea vizează cercetarea posibilităților existenței unei lumi locuibile în jurul acestor giganți planetari gazoși, a precizat într-o declarație Airbus DS, divizie a Airbus Group.

Juice va examina sistemul de sateliți din jurul planetei Jupiter concentrându-se în special pe sateliții Europa, Ganymede și Callisto care ar putea adăposti oceane sub suprafața lor.
Odată ajuns pe orbita lui Jupiter în anul 2030, Juice va efectua mai multe survoluri timp de mai mult de trei ani și jumătate după care va fi plasat pe orbită în jurul satelitului Ganymede.

În greutate de 5,5 tone, Juice va fi propulsat de un generator solar de 97 de metri pătrați, cel mai mare realizat vreodată pentru o misiune interplanetară.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close