Antena 3 CNN Life Știinţă ”Este incredibil! Are 7 sexe!” Oamenii de știință sunt uimiți

”Este incredibil! Are 7 sexe!” Oamenii de știință sunt uimiți

”Este incredibil! Are 7 sexe!” Oamenii de știință sunt uimiți
Sursa foto: Foto: invitrogen.com
28 Mar 2013   •   18:40

Sunt mai bine de 50 de ani de când oamenii de știință au descoperit un organism monocelular, numit Tetrahymena thermophila, cu 7 sexe. Însă până acum nimeni nu a putut explica modul în care sunt determinate aceste sexe. Până zilele trecute, când o echipă internațională de cercetători a deslușit misterele structurii complexe a populațiilor acestui organism, scrie sciencedaily.com.

Cercetătorii de la Universitatea California - Santa Barbara au identificat genele care determină împărțirea pe sexe a protozoarului Tetrahymena thermophila, dezvăluind și procesul de rearanjare a fragmentelor de ADN necesar pentru determinarea diferențelor între sexe.

Se pare că la acest organism sexul descendenților este determinat la întâmplare, prin recombinări genomice, prin asamblarea unor fragmente de ADN pentru a genera, la o anumită pereche de gene (implicată în determinarea sexului celulei), o  structură ce variază de la un sex la altul.

Ciliataele se pot reproduce atât asexuat, cât şi sexuat, iar la  Tetrahymena thermophila reproducerea sexuaită este un proces complex şi interesant, ca urmare a existenţei atâtor sexe. Sexul descendenţilor este determinat în cursul împerecherii, când fecundarea duce la formarea a noi nuclee germinale şi somatice, „fabricate” cu ajutorul  materialului genetic provenit de la nucleele germinale ale ambilor părinţi.

×
Subiecte în articol: cercetatori ADN
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close