Antena 3 CNN Life Știinţă "Este o zi monumentală pentru ştiinţă!" Savanţii CERN sunt 99% siguri că au descoperit particula lui Dumnezeu

"Este o zi monumentală pentru ştiinţă!" Savanţii CERN sunt 99% siguri că au descoperit particula lui Dumnezeu

"Este o zi monumentală pentru ştiinţă!" Savanţii CERN sunt 99% siguri că au descoperit particula lui Dumnezeu
Sursa foto: Foto: wired.com
04 Iul 2012   •   11:32
Specialiştii CERN au anunţat descoperirea unei particule asemănătoare cu bosonul Higgs. Deşi sunt 99% siguri că aceasta este particula pe care au căutat-o şi care ar putea explica cum a luat naştere Universul, ei susţin că vor fi nevoiţi să-şi continue studiile pentru a a fi 100% siguri, arată The Telegraph.

"A fost descoperită o particulă "compatibilă" cu bosonul Higgs. Este o zi monumentală pentru ştiinţă", a declarat profesorul John Womersley.

Exper
ţii de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au susţinut  o conferinţă de presă la care au participat cinci fizicieni renumiţi la nivel mondial. Peter Higgs, renumitul fizician după care a fost denumit şi Bosonul Higgs (particula lui Dumnezeu), a fost şi el prezent la conferinţa de presă ce are loc în Elveţia.

Oamenii de ştiinţă consideră că bosonul Higgs reprezintă cheia către înţelegerea Universului. Bosonul Higgs este particula elementară formată imediat după Big Bang, în urmă cu 14 miliarde de ani. Se crede că aceasta a dat masă tuturor celorlalte particule.

Ce este Marele Accelerator de Particule

Large Hadron Collider (n.r. - „Mare Accelerator de Particule”; LHC) este un accelerator de particule, construit la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN), între Munţii Alpi şi Munţii Jura, lângă Geneva. Construcţia a fost finalizată în mai 2008 şi a costat peste trei miliarde de lire sterline. Are o formă de cerc cu circumferinţa de 27 km, situat la 100 m sub pământ. LHC este considerat cel mai performant accelerator de particule din lume.

Scopul LHC este de a explora validitatea şi limitările Modelului Standard, modelul teoretic de bază din domeniul fizicii particulelor. Teoretic, acceleratorul ar trebui să confirme existenţa bosonului Higgs, acoperind elemente lipsă ale Modelului Standard şi explicând felul în care particulele elementare capătă anumite proprietăţi, cum ar fi masa.×
Subiecte în articol: CERN descoperire
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close