Antena 3 CNN Life Știinţă Este singura piesă de acest fel găsită pe teritoriul fostei Dacii. Descoperire arheologică remarcabilă la Sarmizegetusa

Este singura piesă de acest fel găsită pe teritoriul fostei Dacii. Descoperire arheologică remarcabilă la Sarmizegetusa

Este singura piesă de acest fel găsită pe teritoriul fostei Dacii. Descoperire arheologică remarcabilă la Sarmizegetusa
Sursa foto: Foto: scoalabudestivl.scoli.edu.ro
01 Iul 2013   •   14:45
O matriţă din bronz utilizată în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase a fost descoperită în situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei. Piesa a fost descoperită în urma unei furtuni care a dezrădăcinat un copac şi a fost predată muzeului din Deva, informează Mediafax.

"Este vorba despre o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul găsit arată calitatea artistică ieşită din comun a meşteşugarului care l-a realizat şi implicit a produselor obţinute. Piesa de o valoare inestimabilă a fost recuperată imediat de către reprezentantul Administraţiei Sitului Sarmizegetusa Regia şi predată la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva", precizează reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, care administrează situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei.

După ce va fi studiată de către colectivul stiinţific al Şantierului Arheologic "Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei", piesa va intra în circuitul muzeal.

×
Subiecte în articol: descoperire arheologica
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close