Antena 3 CNN Life Știinţă Exploratorii spaţiului cosmic au revenit pe Pământ. Vezi imagini din timpul reîntoarcerii pe Terra a capsulei Soyuz

Exploratorii spaţiului cosmic au revenit pe Pământ. Vezi imagini din timpul reîntoarcerii pe Terra a capsulei Soyuz

Exploratorii spaţiului cosmic au revenit pe Pământ. Vezi imagini din timpul reîntoarcerii pe Terra a capsulei Soyuz
Sursa foto: Foto: YouTube
17 Sep 2012   •   12:57

O capsulă Soyuz cu trei astronauţi (doi ruşi şi un american) de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bord a aterizat luni dimineaţă în stepele din Kazahstan, informează AFP.

Americanul Joe Acaba şi ruşii Ghenadi Padalka şi Serghei Revine au revenit pe Terra la bordul unei capsule Soyuz, ajutată în partea finală a coborârii sale de o paraşută albă.

Astronauţii au fost consultaţi imediat de medicii sosiţi la locul aterizării.

"Cei trei membri ai echipajului au o stare de sănătate bună şi sunt pe cale să se readapteze la gravitaţia terestră", se afirmă într-un comunicat al NASA.

În prezent, la bordul ISS, se află o americancă (Sunita Williams), un japonez (Aki Hoshide) şi un rus.

Un nou echipaj va ajunge la bordul ISS pe 17 octombrie.

Filmul reîntoarcerii pe Terra a capsulei Soyuz


După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz (care au trei locuri) pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS. Americanii plătesc Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

Misiunile de aprovizionare ale ISS depind de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV).

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute. ISS navighează cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.


 


 

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close