Femeia care a contribuit la descoperirea structurii ADN, sărbătorită de Google

de D.D.    |    25 Iul 2013   •   08:31
Femeia care a contribuit la descoperirea structurii ADN, sărbătorită de Google Foto: cwp.library.ucla.edu
Google a creat un nou logo inedit pentru a sărbători 93 de ani de la naşterea biofizicienei britanice Rosalind Franklin, ale cărei cercetări au contribuit la descoperirea structurii ADN-ului.

Noul logo al Google este reprezentat sub forma unei animaţii. A doua literă "o" din logoul Google prezintă imaginea cercetătoarei britanice, în timp ce litera "l" a fost înlocuită cu imaginea structurii ADN-ului.

Cariera şi viaţa cercetătoarei Rosalind Franklin

Biofiziciana Rosalind Franklin s-a născut la Londra în 25 iulie 1920.

Rosalind Franklin a contribuit, prin cercetările sale, la înţelegerea structurilor moleculare ale ARN-ului (acidul ribonucleic), virusurilor, cărbunelui şi grafitului, potrivit guardian.co.uk.

Ea este însă cunoscută mai ales ca fiind "femeia care nu a primit premiul Nobel pentru contribuţia sa la descoperirea structurii ADN-ului".

În perioada în care a cercetat structura ADN-ului, Franklin a lucrat la King's College din Londra, sub îndrumarea lui Maurice Wilkins.

Conform relatărilor, acesta ar fi folosit descoperirile făcute de Rosalind Franklin, fără ca cercetătoarea să ştie şi le-a arătat prietenilor lui, Francis Crick şi James Watson, care la rândul lor încercau să descopere structura ADN-ului.

Wilkins, Crick şi Watson au fost recompensaţi cu premiul Nobel în 1962. Ulterior, Crick a recunoscut că cei trei au folosit imaginile realizate de Rosalind Franklin, pentru a-şi formula, în 1953, ipoteza lor cu privire la structura ADN.

Rosalind Franklin a murit în urma unui cancer ovarian, pe 16 aprilie 1958, la vârsta de 37 de ani.

Parteneri
x close