Antena 3 CNN Life Știinţă Soarele trece printr-un fenomen extraordinar. Ce a apărut pe cer

Soarele trece printr-un fenomen extraordinar. Ce a apărut pe cer

Soarele trece printr-un fenomen extraordinar. Ce a apărut pe cer
de S.T.    |    02 Iul 2016   •   17:32

Soarele trece printr-un fenomen extraordinar.

Într-o imagine realizată de astronomii americani, Soarele pare să aibă un aspect neobişnuit: pe suprafaţa sa se observă foarte puţină activitate. Deşi acest fenomen poate părea ieşit din comun, el a mai fost observat până în acest moment. 

Soarele parcurge un ciclu de activitate de aproximativ 11 ani, trecând în acest timp prin două etape importante: maximul şi minimul solar. În timpul primei etape, Soarele este cel mai activ, moment în care pe suprafaţa sa pot fi observate aşa-numitele „pete solare” - zone cu activitate magnetică puiternică. Pe de altă parte, în timpul minimului solar, activitatea magnetică a soarelui scade foarte mult, motiv pentru care acele „pete” nu mai pot fi văzute. Acesta este şi cazul imaginii de faţă, realizate de NASA în data de 4 iunie 2016.

Imaginea realizată de NASA în data de 4 iunie 2016 (Foto:iflscience.com/NASA/SDO/HMI)

„Suprafaţa netedă a Soarelui este un semn al faptului că activitatea magnetică a Soarelui va atinge un minimum, iar petele detectate pe suprafaţa sa vor fi observate din ce în ce mai puţin pe parcursul următoarelor zile. Iniţial, acest fenomen va putea fi observat doar pentru câteva zile, însă el va continua şi în săptămânile următoare şi va dura chiar şi câteva luni, până în momentul în care minimul solar va fi atins”, susţine meteorologul Paul Dorian.

×
Subiecte în articol: Soare fenomen pete
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close