Antena 3 CNN Life Știinţă Gheţurile din Antarctica au atins un nivel record, în timp ce planeta continuă să se încălzească

Gheţurile din Antarctica au atins un nivel record, în timp ce planeta continuă să se încălzească

Gheţurile din Antarctica au atins un nivel record, în timp ce planeta continuă să se încălzească
Sursa foto: Foto: www.jholko.com
10 Oct 2014   •   17:27

Suprafaţa ocupată de gheţurile din Antarctica au atins, în ciuda încălzirii globale, un nivel record de peste 20 de milioane de kilometri pătraţi, relatează Daily Mail.

Potrivit cercetătorilor NASA, deşi suprafaţa ocupată de gheţurile din Antarctica a crescut, "planeta, în ansamblu, continuă să se încălzească". Noul record stabilit de gheaţa antarctică reflectă diversitatea şi complexitatea mediului înconjurător de pe Terra, afirmă specialiştii de la NASA.

Aceste modificări în privinţa suprafeţei acoperite cu gheaţă reprezintă "un microcosmos în universul încălzirii globale", a declarat Claire Parkinson, cercetător la Centrul Goddard pentru Zboruri Spaţiale, operat de NASA.
   
De la sfârşitul anilor 1970, zona arctică a pierdut, în medie, 53.900 de kilometri pătraţi de gheaţă în fiecare an. În schimb, Antarctica a câştigat, în medie, 18.900 de kilometri pătraţi de gheaţă pe an.
   
Climă mai caldă schimbă modelele climatice, spune Walt Meier, cercetător la Centrul Goddard. Uneori, aceste modele climatice aduc aer mai rece în anumite regiuni ale Globului.
   
"Fenomenul poate fi explicat, parţial, prin factorii geografici şi geometrici. Întrucât în jurul Antarcticii nu există bariere precum cele de la Polul Nord, gheaţa se poate extinde cu uşurinţă, dacă există condiţii favorabile", a precizat Walt Meier.

×
Subiecte în articol: Antarctica NASA incalzire globala
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close