Antena 3 CNN Life Știinţă Harta 3D a "celui mai complicat obiect din Univers". Nimeni nu credea că va putea fi explorat vreodată

Harta 3D a "celui mai complicat obiect din Univers". Nimeni nu credea că va putea fi explorat vreodată

Harta 3D a "celui mai complicat obiect din Univers". Nimeni nu credea că va putea fi explorat vreodată
04 Iun 2012   •   22:08

Oamenii de ştiinţă de la Harvard au dezvoltat noi metode pentru a explora interiorul creierului uman, folosind scanarea prin rezonanţă magnetică. Profesorul Jan Wedeen susţine că scanările de culorile curcubeului oferă o perspectivă reală a celor peste 100 de miliarde de celule ale creierului uman, şi cum funcţionează acestea.

Vezi aici imagini spectaculoase din interiorul creierului uman.


Profesorul Jeff Lichtman de la Harvard a dezvoltat de asemenea o tehnică pentru identificarea căilor de legătură între neuroni pe creierul animalelor. Folosind doar trei culori, el este capabil să eticheteze celulele nervoase cu o anumită culoare înainte de a urmări conexiunile, o sarcină care ar lua sute de mii de ani prin metodele tradiţionale.

Lichtman a spus: "Creierul uman este obiectul cel mai complicat din Univers. Acesta deţine amintirile noastre şi temerile noastre, procesele de informare, şi ne ajută să vedem, să auzim şi să simţim."

Căile descoperite pot fi folosite de oamenii de ştiinţă pentru a crea o hartă 3D a reţelelor complicate ce alcătuiesc creierul nostru.

Pentru o lungă perioadă de timp s-a crezut că masa creierul uman este formată din fire încurcate, dar cercetătorii au descoperit recent că fibrele sale sunt de fapt aşezate ca o tablă de şah, în unghi drept.

Mai mult, această structură de reţea a fost descoperită acum în detalii uimitoare, ca parte a unui studiu de imagistică a creierului prin rezonanţă magnetică.

×
Subiecte în articol: oameni de stiinta harvard
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close