Antena 3 CNN Life Știinţă Iaşi. Peste 70 de bolnavi de cancer, trataţi cu aburi

Iaşi. Peste 70 de bolnavi de cancer, trataţi cu aburi

Iaşi. Peste 70 de bolnavi de cancer, trataţi cu aburi
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    24 Aug 2011   •   16:43

Tehnologiile moderne fac minuni în lupta cu cancerul. Peste 70 de bolnavi din România au fost trataţi de cancer cu ajutorul aburilor, mai exact cu un aparat medical de ultimă generaţie adus din Franţa de profesorul Eugen Tircoveanu de la Clinica de Chirurgie a Spitalului Sfintul Spiridon din Iaşi. Dispozitivul, din păcate împrumutat doar pentru câteva luni, foloseste aburul la temperaturi înalte pentru a vindeca parţial unele tumori ale ficatului. 

"Aparatul foloseşte apa, vaporii supraîncălziţi care distrug termica aceste tumori. Metoda se adresează tumorilor care nu pot fi excizate chirurgical", a explicat prof. dr. Eugen Tîrcoveanu, şeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, cel care a şi adus tehnologia.

Dispozitivul foloseşte acelaşi principiu termic ca şi laserul. Medicii spun însă că operaţia cu abur e mai eficientă decât cea cu laser şi mult mai ieftină.

Impulsurile cu abur fierbinte ajung în celulele bolnave din ficat, spre exemplu, printr-un ac. Căldura, pompată la o anumită presiune de aparat, distruge celulele bolnave. Până acum, la Iaşi au fost trataţi "cu abur" peste 70 de pacienţi din toată ţara.

Aparatul cu abur împrumutat din Franţa este omologat în străinătate, dar nu a fost scos încă la vânzare pe piaţă.

 


×
Subiecte în articol: cancer bolnavi tratament Iași Franta
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close