Antena 3 CNN Life Știinţă Ieșire în spațiu a doi astronauți americani de pe ISS pentru lucrări de modernizare a sistemului electric - VIDEO

Ieșire în spațiu a doi astronauți americani de pe ISS pentru lucrări de modernizare a sistemului electric - VIDEO

Ieșire în spațiu a doi astronauți americani de pe ISS pentru lucrări de modernizare a sistemului electric  - VIDEO
Sursa foto: Foto: Facebook/ NASA
06 Ian 2017   •   16:32

Doi dintre cei șase astronauți din echipajul Stației Spațiale Internaționale au ieșit vineri în spațiul cosmic pentru a efectua lucrări de modernizare a sistemului electric al avanpostului orbital, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Americanul Shane Kimbrough, de 50 de ani, comandantul echipajului, și compatriotul său Peggy Whitson, 57 de ani, inginer de zbor, au ieșit prin sasul de decompresie a ISS la ora 12:23 GMT, respectiv cu circa 20 de minute mai târziu decât era prevăzut, pentru o expediție care urma să dureze în jur de șase ore și jumătate, a precizat comentatorul televiziunii NASA care transmite în direct imagini de la eveniment.

Cea mai mare parte din aceste lucrări complexe de modernizare sunt efectuate de controlorii de la centrul spațial al NASA de la Houston, cu ajutorul aceluiași braț robotic, Canadarm2. Aceste noi baterii urmează să înlocuiască 12 acumulatori pe bază de nichel-hidrogen și să aibă o durată de viață similară cu timpul de exploatare a ISS, respectiv cel puțin până în 2024.

O a doua ieșire orbitală pentru încheierea acestor lucrări este prevăzută pentru 13 ianuarie, iar la ea vor lua parte din nou Shane Kimbrough și francezul Thomas Pesquet, de 39 de ani, din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA).

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: NASA astronauti
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close