Antena 3 CNN Life Știinţă Imaginea care arată adevărata dimensiune a EXPLOZIEI din Soare. Momentul incredibil, surprins de NASA într-o poză HD

Imaginea care arată adevărata dimensiune a EXPLOZIEI din Soare. Momentul incredibil, surprins de NASA într-o poză HD

Imaginea care arată adevărata dimensiune a EXPLOZIEI din Soare. Momentul incredibil, surprins de NASA într-o poză HD
de O.P.    |    07 Sep 2012   •   06:49

Specialiştii de la NASA au postat o înregistrare video în care apare acest "bici" format la suprafaţa Soarelui, informează dailymail.co.uk. Imaginea, captată de Solar Dynamics Observatory (SDO), prezintă un filament solar extrem de lung, care se întinde sub forma unui arc de cerc pe o distanţă de circa 800.000 de kilometri.



O flamă solară sau un filament se formează atunci când se produce o erupţie solară, care propagă jeturi uriaşe de plasmă pe sute de mii de kilometri în spaţiu. Filamentele sunt ancorate în suprafaţa Soarelui, în fotosferă, şi se extind în atmosfera mult mai fierbinte a astrului, denumită coroană.

Filamentele sunt de fapt nori de materie solară aflată la temperaturi mai mici, care rămân "ancoraţi" de suprafaţa solară prin forţe magnetice instabile. Imaginile surprinse de NASA au fost realizate în perioada 6-8 august. Savanţii americani susţin că acea erupţie a fost atât de puternică încât radiaţia emisă a ajuns şi pe Terra.

×
Subiecte în articol: explozii solare
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close