Antena 3 CNN Life Știinţă Incredibil! Cel mai uşor material solid din lume se poate balansa pe o floare de cireş

Incredibil! Cel mai uşor material solid din lume se poate balansa pe o floare de cireş

Incredibil! Cel mai uşor material solid din lume se poate balansa pe o floare de cireş
Sursa foto: Foto: Xinhua News Agency
de S.T.    |    21 Mar 2013   •   16:30

Cel mai uşor material solid din lume, realizat din grafen, este capabil să se balanseze pe o floare de cireş fără să îi strivească petalele.

Noul material, denumit grafen aerogel, a fost fabricat de cercetătorii de la Universitatea Zhejiang din provincia chineză Hangzhou, scrie Daily Mail. 
   
Acest material are o structură spongioasă, a fost confecţionat din carbon uscat congelat în combinaţie cu oxid de grafen şi este, în prezent, cel mai uşor material solid din lume.


   
Având o greutate de doar 0,16 miligrame pe centimetru cub, aerogelul de grafen are o densitate de doar două ori mai mare decât aceea a hidrogenului - cel mai simplu dintre elementele chimice - şi este mai puţin dens decât heliul.
   
Descoperit din întâmplare de doi cercetători ruşi care făceau diverse experimente, la Universitatea Manchester, cu materialul din care este confecţionată banda adezivă, grafenul este considerat un "material minune", care are potenţialul de a schimba viitorul.
       
O foaie de grafen de grosimea unei folii alimentare din plastic poate să susţină greutatea unui elefant.
   
În ciuda rezistenţei sale deosebite, grafenul este, totodată, deosebit de flexibil şi poate fi îndoit până la unghiuri de 20% fără să sufere nicio stricăciune, fiind în acelaşi timp un material aproape transparent, mai scrie Daily Mail.
   

×
Subiecte în articol: Daily Mail
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close