Antena 3 CNN Life Știinţă Inteligența artificială a reușit să distingă diferențele dintre creierul bărbaților și cel al femeilor, cu o precizie de 90%

Inteligența artificială a reușit să distingă diferențele dintre creierul bărbaților și cel al femeilor, cu o precizie de 90%

Un sistem de inteligență artificială a reușit să distingă cu o precizie de 90% sexul unei persoane prin analiza tomografiilor cerebrale. Descoperirea ar putea ajuta la explicarea diferențelor de gen în ceea ce privește prevalența tulburărilor psihiatrice și a neurodivergențelor, cum ar fi depresia.

Inteligența artificială a reușit să distingă diferențele dintre creierul bărbaților și cel al femeilor, cu o precizie de 90%
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    23 Feb 2024   •   18:05

Descoperirea publicată în Neuroscience News susține ipoteza controversată potrivit căreia există diferențe în modul în care sunt organizate creierele bărbaților și ale femeilor.

Existența diferențelor dintre creierul bărbaților și cel al femeilor este o problemă mult dezbătută de știință și se află în centrul unor rezultate contradictorii. Din punct de vedere structural, creierele se aseamănă unele cu altele. Studiile care au analizat până în prezent modul în care funcționează regiunile creierului nu au găsit indicii clare de diferențe între bărbați și femei.

Vinod Menon, profesor de psihiatrie și științe comportamentale și director al Laboratorului de neuroștiințe cognitive și de sisteme de la Stanford (SUA), a încercat să valorifice potențialul inteligenței artificiale în analiza unor vaste baze de tomografii ale creierului pentru a vedea dacă este posibil să găsească diferențe care nu au fost observate până în prezent. 

Menon și colegii săi au creat o inteligență artificială capabilă să învețe să clasifice tomografiile cerebrale și să observe dacă acestea aparțineau unui creier masculin sau feminin.

AI a fost antrenată pe o bază de date de 1.000 de tomografii cerebrale de la adulți. A învățat să identifice modele recurente în modul în care diferite regiuni ale creierului cooperează, apoi a reușit să distingă cu o precizie de 90% dacă o imagine cerebrală aparținea unui bărbat sau unei femei.

Cu aceeași precizie, s-a aventurat apoi să diferențieze creierele din alte două seturi de date diferite pe care nu le mai văzuse până atunci, fiecare conținând tomografii ale aproximativ 200 de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani.

Studiul are limitări, dar ar putea ajuta la înțelegerea motivelor anumitor diferențe de gen în ceea ce privește prevalența tulburărilor psihiatrice (cum ar fi depresia, care afectează mai mult femeile) sau a neurodivergențelor, cum ar fi autismul, care afectează într-o mai mare măsură bărbații.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close