Antena 3 CNN Life Știinţă Invenţia care ar putea schimba consumul de pâine de secară

Invenţia care ar putea schimba consumul de pâine de secară

Invenţia care ar putea schimba consumul de pâine de secară
Sursa foto: Foto: premiileinovatiei.ro
de S.T.    |    06 Aug 2014   •   18:03

Iuliana Aprodu face parte din echipa Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, care a fost medaliată cu argint la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva pentru invenția ”Procedeu biotehnologic de obținere a unui aluat acid uscat din făină integrală de secară”. Invenția a fost înscrisă în competiția PR3MIAZĂ INOVAȚIA, un program care își propune să promoveze poveștile și reușitele inventatorilor români.

Pâinea din făină integrală de secară obținută prin procedeul biotehnologic inventat de Iuliana Aprodu are o perioadă de valabilitate mai mare, dar și un conținut mult mai ridicat de vitamine și fibre comparativ cu pâinea care se consumă în mod curent în multe zone ale globului.

Invenția rezolvă atât probleme ale consumatorului pentru că astfel de produse sunt mai sănătoase, dar și ale producătorului, cum ar fi scurtarea duratei procesului tehnologic. Pâinea obținută prin acest procedeu este mult mai sănătoasă pentru că are compuși cu acțiune antioxidantă, vitamine și fibre care cresc valoarea biologică a pâinii”, a explicat inventatoarea.

Cercetătoarea a mărturisit că și-ar dori ca marii producători de pâine să fie interesați de invenție, dar pentru moment există doar o serie de colaborări cu producătorii.

Impreună cu Iuliana Banu, Ina Vasilean și Larisa Drăgoi, Iuliana Aprodu mai are un brevet care vizează partea de cereale, dar nu zona de panificație. Acesta se referă la reducerea conținutului de microtoxine din cerealele care sunt procesate ulterior în scopul obținerii produselor de panificație. Brevetul a fost obținut recent și există o posibilitate de participare cu acesta la un concurs de inventică în măsura în care se va demonstra că există interes pentru această zonă.

Interesele de cercetare, atât ale Iulianei Aprodu, cât și ale colegelor sale vizează zona prezentată anterior, dar și siguranța alimentară şi dezvoltarea de produse noi, acestea încearcând să se alinieze direcțiilor de cercetare internaționale, europene în mod particular.

Mai multe detalii despre Premiile inovaţiei româneşti 2014, pe www.premiileinovatiei.ro.



×
Subiecte în articol: inventii
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close