Antena 3 CNN Life Știinţă Luna ar putea susține viața extraterestră. Oamenii de știință au descoperit că solul ei poate transforma dioxidul de carbon în oxigen

Luna ar putea susține viața extraterestră. Oamenii de știință au descoperit că solul ei poate transforma dioxidul de carbon în oxigen

Descoperirea uimitoare este a unor cercetători din China. Aceștia au realizat că oamenii ar putea să trăiască pe Lună, folosind solul satelitului natural al Pământului pentru a transforma dioxidul de carbon în oxigen.

Luna ar putea susține viața extraterestră. Oamenii de știință au descoperit că solul ei poate transforma dioxidul de carbon în oxigen
Sursa foto: Pixabay.com
de Cerasela Stafie    |    05 Mai 2022   •   21:22

Raportul, publicat în revista științifică Joule, a constatat că solul lunar conține compuși activi care ar putea fi utilizați, împreună cu lumina soarelui și dioxidul de carbon, pentru a produce apă, oxigen și combustibil, care să susțină viața pe lună și să permită explorarea în continuare a spațiului.

”Strategia noastră oferă un scenariu pentru un mediu de viață extraterestră durabil și accesibil”, a spus Yingfang Yao, om de știință de la Universitatea Nanjing din China și autor principal al raportului, potrivit The Independent.

”Dacă dorim să efectuăm o explorare pe scară largă a lumii extraterestre, va trebui să ne gândim la modalități de a reduce sarcina utilă, adică să ne bazăm pe cât mai puține provizii de pe Pământ și să folosim în schimb resurse extraterestre.”

Anterior, oamenii de știință au propus strategii pentru supraviețuirea extraterestră, dar majoritatea necesită surse de energie de pe Pământ. De exemplu, deși roverul Perseverance Mars al NASA a transportat un instrument care poate folosi dioxid de carbon din atmosfera planetei pentru a produce oxigen, vehiculul este alimentat de o baterie nucleară.

De data aceasta, însă, doctorul Yao și colegii săi speră să profite de cele două resurse cele mai abundente de pe Lună: radiația solară și solul, minimizând ceea ce trebuie transportat în spațiu.

Echipa de oameni de știință a analizat solul lunar adus înapoi de nava spațială din China Chang’E-5 și a descoperit că acesta conținea substanțe bogate în fier și titan. Acum, ei speră să proiecteze un sistem de ”fotosinteză extraterestră” care să folosească solul lunar pentru a electroliza apa.

Dioxidul de carbon expirat de astronauți va fi, de asemenea, colectat și combinat cu hidrogenul din electroliza apei. Procesul va produce hidrocarburi precum metanul, care ar putea fi folosit drept combustibil, potrivit oamenilor de știință, contribuind la susținerea vieții umane pe Lună într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor.

Echipa speră să testeze sistemul în spațiu în viitoarele misiuni lunare ale Chinei: ”în lumina efortului semnificativ depus pentru explorarea spațială profundă cu echipaj, este de înaltă importanță tehnologică și interes științific să se dezvolte sistemul de susținere a vieții lunare pentru explorarea pe termen lung”, au spus autorii raportului în rezumatul său. „Utilizarea surselor lunare oferă o oportunitate excelentă de a oferi baza materială a suportului vital pentru locuire și călătorii pe Lună.”

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close