Antena 3 Life Știinţă Ministrul Forţelor Armate din Marea Britanie: Bombele vor cădea asupra Ucrainei la câteva minute după ce Putin dă ordinul

Ministrul Forţelor Armate din Marea Britanie: Bombele vor cădea asupra Ucrainei la câteva minute după ce Putin dă ordinul

de Alexandra Ionescu    |    14 Feb 2022   •   12:17
Ministrul Forţelor Armate din Marea Britanie: Bombele vor cădea asupra Ucrainei la câteva minute după ce Putin dă ordinul
Sursa foto: Getty Images

Bombele vor fi aruncate asupra Ucrainei în câteva minute după ce Vladimir Putin dă ordinul, a avertizat ministrul Forţelor Armate din Marea Britanie, James Heappey.

După ce vineri le-a spus tuturor britanicilor să părăsească Ucraina imediat, James Heappey a declarat că îi este frică de un posibil atac imininent, dar „asta nu înseamnă că se va întâmpla cu siguranţă”. „Acesta este un avertisment pentru că, la câteva minute după ce Putin dă ordinul, rachete şi bombe ar putea ateriza asupra oraşelor ucrainene”, a spus ministrul pentru Sky News.

Heappey a avertizat că un atac rus ar putea sosi „fără preaviz”. El a adăugat că se teme că „suntem mai aproape decât am fost pe acest continent de război de 70 de ani”.

Totuși, ministrul a mai spus pentru BBC că există încă „o mulțime de oportunități” pentru „compromis” și pentru „diplomație”.

Boris Johnson se pregătește să se alăture eforturilor diplomatice occidentale de a opri un conflict în Europa de Est.

Un moment cheie în eforturile diplomatice din această săptămână este întâlnirea de marți a cancelarului german Olaf Scholz la Moscova cu președintele Putin.

Heappey a mai precizat că Regatul Unit va sprijini Ucraina, indiferent dacă doreşte sau nu să devină membru NATO.

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a declarat că Ucraina este dispusă să fie „flexibilă” în ceea ce priveşte obiectivul său de a se alătura alianţei militare atlantice, o mişcare despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ar fi un declanşator de război.

„Am putea – mai ales să fim ameninţaţi aşa, şantajaţi şi împinşi la asta”, a spus Pristaiko atunci când a fost întrebat dacă Kievul şi-ar putea schimba poziţia cu privire la aderarea la NATO.

Totuşi, cu puţin timp în urmă, ambasadorul şi-a clarificat remarcile, spunând că fosta republică sovietică nu îşi va reconsidera încercarea de a se alătura alianţei militare. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean a declarat că remarcile lui Prystaiko au fost „luate din context” şi „aderarea imediată” a Ucrainei la NATO ar fi cea mai bună garanţie de securitate pentru ţară.

Acesta a mai subliniat că trebuie luată o atitudine acum, deoarece ameninţarea este iminentă.

×
Parteneri
x close