Antena 3 CNN Life Știinţă "Moartea Neagră", boala care a omorât jumătate din Europa, recreată în laborator. Află totul despre pandemie

"Moartea Neagră", boala care a omorât jumătate din Europa, recreată în laborator. Află totul despre pandemie

"Moartea Neagră", boala care a omorât jumătate din Europa, recreată în laborator. Află totul despre pandemie
Sursa foto: Foto: worldrecords.com
de O.P.    |    13 Oct 2011   •   12:18

Atunci când "Moartea Neagră" a ajuns în Londra, în anul 1348, aproape 2.500 de oameni au fost îngropaţi în East Smithfield, un cimitir care fusese construit special pentru victimele acestei plăgi. În prezent, oamenii de ştiinţă au reconstruit ADN-ul virusului care a provocat boala, după ce au extras din dinţii victimelor mai multe celule, scrie The New York Times.

Moartea Neagră este responsabilă pentru moartea a peste 100 de milioane de oameni din întreaga Europă, în numai cinci ani.

Moartea Neagră a fost una din cele mai violente pandemii din istoria lumii, despre care se crede că ar fi fost cauzată de o bacterie numită Yersinia pestis.

Se crede că a izbucnit în Asia, răspândindu-se în Europa după anul 1347, unde a creat mare panică. Durerile îngrozitoare, transpiraţia şi frisoanele erau principalele simptome ale bolii.

Totuşi mai era ceva care îi deosebea pe cei care sufereau de ciumă de cei care aveau doar febră mare: în zona axilară, pe gât, şi eventual în zona inghinală apăreau nişte umflături pline cu puroi, numite "buboane"; la început erau de culoare roz, apoi purpurii,iar în final negre, putând ajunge la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau în chinuri groaznice. În câţiva ani, între o treime şi o jumătate din populaţia Europei a murit. Mulţi care au trăit pe vremea când Moartea Neagră a bântuit Europa au crezut că a venit sfârşitul lumii.




×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close