x close

NASA: Eli-capsula, sistemul care ar permite capsulelor spaţiale să zboare precum elicopterele

de A.M.P    |    29 Oct 2012   •   17:48
NASA: Eli-capsula, sistemul care ar permite capsulelor spaţiale să zboare precum elicopterele 482 Foto: NASA

Cercetătorii NASA de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida, testează un sistem cu rotor care le-ar putea permite capsulelor spaţiale să zboare precum elicopterele. Propus iniţial pe vremea lui Apollo, ideea unui astfel de sistem a fost abandonată în favoarea altuia, mai ieftin, precum paraşuta, scrie gizmag.com.

Dezavantajul paraşutei este că aceasta necesită o aterizare pe apă, motiv pentru care, în prezent, NASA caută alte soluţii care să asigure transportul capsulelor.

O eli-capsulă ar putea ateriza cu uşurinţă pe aproape orice fel de relief, permiţându-le astronauţilor să aleagă locul în care vor să ajungă.

Totuşi, o astfel de capsulă nu va fi alimentată de un motor. Cercetătorii caută o soluţie prin care să activeze elicele fără a folosi energie din capsulă, ci puterea vântului.

„Acum o sută de ani existau camete de luat vederi, telefoane şi dispozitive wireless de transmitere a informaţiei, precum codul Morse, dar toate aceste tehnologii funcţionau separat. Acum, telefonul este capabil să îndeplinească toate aceste funcţii. În acelaşi mod vrem şi noi să contopim tehnologia utilizată de elice, cu cea utilizată de capsulă, astfel încât să formăm un singur sistem”, a explicat inginerul Les Boatright, de la Centrul Kennedy.

În prezent, proiectul se află în stadiul incipient, motiv pentru care va trebui să aşteptăm câţiva ani până îl vom vedea implementat.

Într-o primă fază, el va fi testat prin eliberarea eli-capsulei de la altitudini mici, ulterior putând fi folosită pentru trimiterea probelor ştiinţifice fragile, de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Citeşte mai multe despre:

NASA astronauti
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati