Antena 3 CNN Life Știinţă NASA publică imagini spectaculoase de pe Marte: epava unei nave pare ”de pe altă lume”

NASA publică imagini spectaculoase de pe Marte: epava unei nave pare ”de pe altă lume”

Elicopterul Ingenuity al NASA de pe Marte a surprins noi imagini cu resturi ale unei nave spațiale de pe planeta roșie. În fotografii, epava pare ”de pe altă lume”, dar nu este extraterestră.

NASA publică imagini spectaculoase de pe Marte: epava unei nave pare ”de pe altă lume”
Sursa foto: NASA
de Cerasela Stafie    |    28 Apr 2022   •   18:13

Resturile fotografiate au făcut parte din echipamentul care a ajutat misiunea Perseverance să aterizeze în siguranță pe planeta roșie, în 2021.

Imaginile, surprinse la începutul acestei luni de la o înălțime de aproximativ opt metri, arată cablurile acoperite cu praf care conectau carcasa din spate la parașuta supersonică folosită în timpul aterizării de anul trecut. Cablul pare să fie intact, a spus agenția spațială.

”Carcasa din spate și parașuta au ajutat la protejarea roverului în spațiul adânc și în timpul coborârii sale spre suprafața marțiană”, a declarat Laboratorul de propulsie cu reacție al NASA, într-un comunicat de presă.

”Copertina nu prezintă semne de deteriorare din cauza fluxului de aer supersonic în timpul inflației”, a transmis NASA.

Doar aproximativ o treime din parașută este vizibilă în imagini. NASA a spus că analiza imaginilor ar putea ajuta la furnizarea de informații pentru viitoarele misiuni pe Marte.

”Perseverance a avut cea mai bine documentată aterizare pe Marte din istorie, cu camere care arătau totul, de la umflarea parașutei până la aterizare”, a declarat Ian Clark, fost inginer de sisteme Perseverance și actualul conducător al fazei de ascensiune Mars Sample Return, într-un comunicat de presă.

”Dar imaginile surprinse de Ingenuity oferă un alt punct de vedere. Acestea fie întăresc faptul că sistemele noastre au funcționat așa cum credem noi că funcționează, fie oferă chiar și un set de date de informații de inginerie pe care le putem folosi pentru planificarea returnării probelor pe Marte, va fi uimitor. Și dacă nu, imaginile sunt încă fenomenale și inspiratoare”, a adăugat.

Perseverance, alimentat cu plutoniu, cel mai mare și mai avansat rover al NASA de pe Marte, va căuta semne de viață într-o zonă pe care oamenii de știință cred că a fost cândva o deltă a unui râu. De asemenea, va lua mostre, le va sigila în tuburi și le va colecta și aduce înapoi pe Pământ, într-o misiune viitoare.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close