Antena 3 CNN Life Știinţă NASA trimite un nou robot pe Marte. Misiunea InSight va explora adâncurile solului marţian

NASA trimite un nou robot pe Marte. Misiunea InSight va explora adâncurile solului marţian

NASA trimite un nou robot pe Marte. Misiunea InSight va explora adâncurile solului marţian
Sursa foto: Foto: NASA.gov
21 Aug 2012   •   11:16
La numai câteva săptămâni de la aterizarea pe Marte a robotului Curiosity, NASA anunţă că va trimite un nou robot pe Marte, în 2016. Scopul misiunii va fi studierea compoziţiei scoarţei marţiene şi descifrarea felului în care se formează şi evoluează planetele telurice.

Aparatul numit InSight va transporta instrumente ştiinţifice cu ajutorul cărora cercetătorii vor investiga solul marţian.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, citaţi de BBC News, misiunea InSight va permite o mai bună cunoaştere a modului în care s-a format planeta Marte.



InSight a bătut alte două proiecte în cadrul competiţiei lansată de NASA pentru misiuni low-cost pe Marte.

Costurile acestui proiect se ridică la 425 de milioane de dolari, fără a fi inclus pretul rachetei care va lansa aparatul.

Proiectul va fi coordonat de experţii Laboratorului Jet Propulsion din Pasadena, California.

"Explorarea planetei Marte este una dintre prorităţile NASA, iar misiunea InSight garantează faptul că noi vom continua să descifrăm misterele planetei roşii, pentru a pune acolo bazele unei viitoare misiuni spaţiale cu echipaj uman la bord", a declarat Charles Bolden, directorul NASA.


Noua misiune va fi realizată în colaborare cu Centre National d'Etudes Spatiales (CNES) din Franţa şi cu Centrul Aerospaţial din Germania (JPL), care vor produce fiecare un instrument de cercetare ce va fi plasat la bordul robotului InSight.
   
Astfel, CNES va fabrica un dispozitiv de măsurare seismică, în timp de savanţii germani vor pune la punct un instrument ce vizează măsurarea temperaturilor din profunzimile planetei Marte.
   
JPL va concepe şi va fabrica celelalte instrumente de la bordul InSight, printre care se vor afla un braţ telecomandat şi două camere de luat vederi.




×
Subiecte în articol: Marte Curiosity NASA
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close