Antena 3 CNN Life Știinţă NASA va trimite o sondă spre un asteroid uriaș care poate distruge Pământul în cazul unei coliziuni

NASA va trimite o sondă spre un asteroid uriaș care poate distruge Pământul în cazul unei coliziuni

NASA va trimite o sondă spre un asteroid uriaș care poate distruge Pământul în cazul unei coliziuni
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    27 Dec 2017   •   17:29

NASA a găsit o modalitate de a vizita asteroidul Psyche, un obiect metalic cu diametrul de aproximativ 252 kilometri, din Centura de asteroizi dintre planetele Marte şi Jupiter, cu patru ani mai devreme decât a stabilit iniţial, conform SPACE.com.

Astfel, lansarea acestei misiuni va avea loc cu un an mai devreme, în 2022, iar restul de trei ani vor fi câştigaţi prin alegerea unei noi traiectorii, mai eficiente, spre acest obiect din Centura de asteroizi. Această nouă traiectorie scuteşte sonda ce va fi trimisă spre Psyche de nevoia de a orbita planeta noastră pentru a accelera suficient. De asemenea, sonda nu va trece prea aproape de Soare şi astfel nu va avea nevoie să fie dotată cu scuturi suplimentare de protecţie termică. Conform noului program al misiunii sonda urmează să ajungă la asteroid în 2026, cu patru ani mai devreme decât în varianta iniţială a misiunii.

Principalul obiectiv al misiunii spre asteroidul Psyche este de a aduna mai multe informaţii despre originile Sistemului solar. Spre deosebire de alţi asteroizi din centura dintre Marte şi Jupiter, Psyche pare să fie complet metalic, fiind compus din nichel şi fier, la fel ca şi nucleul Pământului. Dimensiunile mari şi caracterul metalic al acestui asteroid i-a făcut pe unii planetologi să emită ipoteza că Psyche ar putea fi nucleul unei protoplanete distruse.

Asteroizii sunt formaţi din materia primordială rămasă din norul de praf şi gaze cosmice după ce s-a aprins Soarele şi s-a format sistemul solar. Analiza diferitelor tipuri de asteroizi îi ajută pe planetologi să înţeleagă cum s-a format Pământul şi celelalte planete din sistem.

Un alt obiectiv important al acestei misiuni este legat de studierea asteroizilor care, dacă ar intra în coliziune cu Terra, ar avea capacitatea să ducă la dispariţia vieţii. Psyche are diametrul de peste 250 de kilometri, iar o eventuală ciocnire între planeta noastră şi un astfel de asteroid ar fi distrugătoare, în condiţiile în care asteroidul care a dus la dispariţia dinozaurilor în urmă cu 65 de milioane de ani avea diametrul de doar 15 kilometri. Oamenii de ştiinţă trebuie să afle cât mai multe despre compoziţia şi modul de alcătuire al acestor asteroizi mari pentru a putea formula planuri de apărare a Pământului în cazul în care un astfel de obiect ar ameninţa planeta noastră.

Sonda ce va fi lansată spre asteroidul Psyche va fi dotată cu patru instrumente ştiinţifice: o cameră video, un spectrometru cu raze gamma pentru a identifica toate elementele chimice care intră în compoziţia acestui asteroid, un magnetometru şi un experiment legat de gravitaţie.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Pamant coliziune sonda
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close