Antena 3 CNN Life Știinţă Neuroni din urină. O realizare importantă a oamenilor de știință din China

Neuroni din urină. O realizare importantă a oamenilor de știință din China

Neuroni din urină. O realizare importantă a oamenilor de știință din China
Sursa foto: Foto: famezine.net
de N.B.    |    12 Dec 2012   •   11:31

Un grup de oameni de știință de la Institutul de Biomedicină și Sănătate din Guangzhou au anunțat că au reușit să transforme celule prelevate din urină umană în neuroni complet fucționali, informează Ecochunk.

Urina este un material extrem de versatil, ale cărei aplicații reprezintă un subiect de interes pentru cercetătorii din toată lumea.

Echipa din Guangzhou a reușit să extragă din urină celule epiteliale de la rinichi, pe care le-au transformat în celule stem pluripotente, care pot fi influențate să se dezvolte în orice fel de celulă prezentă în organismul uman în mai puțin de 12 zile, aproximativ jumătate din timpul obișnuit pentru acest proces în alte experimente.

Transformarea celulelor stem în neuroni a durat mai mult decât procesul pentru celulele obișnuite, dar oamenii de știință au reușit să le aducă la stadiul de funcționalitate dompletă, iar la transplantul în creierele cobailor s-au comportat exact așa cum ar fi trebuit.

Acesta ar putea fi primul pas în deschiderea unor noi direcții pentru medicina regenerativă, evitându-se controversatele celule stem embrionare, care s-au dovedit a fi imprevizibile când se dezvoltă, unele conducând chiar la formarea de tumori.

×
Subiecte în articol: urina celule stem China
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close