Antena 3 CNN Life Știinţă New York ar putea dispărea de pe faţa pământului. Fenomenul care îi sperie pe oamenii de ştiinţă

New York ar putea dispărea de pe faţa pământului. Fenomenul care îi sperie pe oamenii de ştiinţă

New York ar putea dispărea de pe faţa pământului. Fenomenul care îi sperie pe oamenii de ştiinţă
Sursa foto: Foto: businessinsider.com
25 Iun 2012   •   12:15
Nivelul oceanului din dreptul coastei atlantice a Statelor Unite, pe care se află oraşe ca New York şi Boston, creşte de până la patru ori mai rapid decât media mondială, arată un studiu publicat revista Nature Climate Change şi citat AFP.

Fenomenul se află în legătură cu modificările climatice şi sporeşte riscul de inundare a uneia dintre cele mai dens populate zone de coastă şi ameninţă biodiversitatea zonelor umede, avertizează Centrul american de Supraveghere Geologică USGS.

Concluziile specialiştilor au fost publicate în contextul în care experţi din cadrul Consiliului Naţional american pentru Cercetare au apreciat vineri că o creştere a nivelului mării din cauza încălzirii climatice ar putea să se dovedească de două până la trei ori mai importantă în acest secol decât s-a prevăzut anterior.

În ultimii 22 de ani, de-a lungul unei fâşii de aproximativ 1.000 de kilometri a coastei atlantice a Statelor Unite, nivelul mării a crescut cu 2 până la 3,7 milimetri pe an. La nivel mondial, creşterea se situează între 0,6 şi 1 milimetru, arată studiul realizat de oamenii e ştiinţă.

În cazul în care încălzirea va continua, nivelul mării în această zonă a coastei atlantice ar putea creşte până în 2100 cu 30 de centimetri peste creşterea medie de 1 metru la nivel mondial, avansată de către specialişti.



"În momentul în care apa dulce care provine de la topirea calotei glaciare din Groenlanda ajunge în Oceanul Atlantic, ea perturbă circulaţia curenţilor, care sunt încetiniţi", a precizat oceanografa Kara Doran de la USGS.Această încetinire a curentului Gulf Stream antrenează o creştere a nivelului mării de-a lungul coastei, un fenomen deosebit de pronunţat având loc acolo unde curentul se îndreaptă către larg, a adăugat Doran.

"Creşteri extrem de importante ale nivelului mării, care se petrec poate o dată sau de două ori pe an, iarna sau în cursul furtunilor tropicale, riscă se se repete mai des". Consecinţele acestui fenomen constă în erodarea sporită a plajelor şi multiplicarea inundaţiilor.

Cercetători europeni privesc şi dincolo de 2100. Potrivit calculelor, o creştere a temperaturilor cu 2°C ar provoca, în 2300, o creştere cu 2,7 metri faţă de nivelul actual. Limitarea încălzirii la doar 1,5°C ar produce o creştere a nivelelor oceanelor cu 1,5 metri.

Obiectivul actual al comunităţii internaţionale este să limiteze încălzirea globală la mai puţin de 2°C faţă de perioada preindustrială, ştiind că temperatura globală a crescut deja cu aproape 1°C.



 

×
Subiecte în articol: New York boston incalzire globala studiu
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close