Antena 3 Life Știinţă „Nu există clipa morţii”. Ce se întâmplă cu noi, după ce inima nu mai bate

„Nu există clipa morţii”. Ce se întâmplă cu noi, după ce inima nu mai bate

de M.Z.    |    03 Apr 2017   •   10:35
„Nu există clipa morţii”. Ce se întâmplă cu noi, după ce inima nu mai bate
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Cercetătorii au aflat detalii interesante despre ce se întâmplă după ce inima şi creierul nu mai funcţionează, în cadrul celui mai amplu studiu realizat vreodată despre experienţele la limita morţii, potrivit Descoperă.ro

Studiul a implicat peste 2.000 de oameni care au suferit un stop cardiac, pacienţi din 15 spitale din Statele Unite, Marea Britanie şi Austria. 40% dintre cei care au supravieţuit au declarat că au fost conştienţi în perioada în care erau morţi clinic, adică inima lor nu mai bătea.

Medicul Sam Parnia, autorul studiului, spune că după ce inima nu mai bate, există un interval de aproape trei minute în care mai există o formă de conştienţă, deşi creierul nu mai funcţionează după primele 30 de secunde de stop cardiac. „Nu există o clipă a morţii. Moartea începe când se opreşte inima şi este un proces care continuă o perioadă”, precizează Parnia.

Cercetătorii au aflat durata acestui interval datorită unui pacient care a supravieţuit unei experienţe la limita morţii. El a spus că a auzit aparatul de resuscitare folosit de medici, care bipăia la un interval de 3 minute. Acel pacientul auzise de două ori sunetul.

×
Subiecte în articol: moarte moarte clinica creier stop cardiac
Parteneri
x close