Antena 3 CNN Life Știinţă O femeie paralizată a pilotat un avion de luptă cu ajutorul minţii

O femeie paralizată a pilotat un avion de luptă cu ajutorul minţii

O femeie paralizată a pilotat un avion de luptă cu ajutorul minţii
05 Mar 2015   •   12:50

O femeie paralizată, în vârstă de 55 de ani, a reuşit să controleze un avion de luptă F-35 cu ajutorul minţii, într-un simulator de zbor.

Jan Scheuermann a atins această performanţă după doi ani de antrenament în cadrul Programului de Protetică Revoluţionară al Agenţiei de Cercetare Avansată (DARPA).

Femeia a paralizat complet în 2003 din cauza unei boli neurodegenerative. Oamenii de ştiinţă i-au montat doi electrozi pe cortexul motor, acea parte a creierului care controlează mişcările membrelor superioare.

În primă fază, ea a fost învăţată cum să controleze un braţ robotizat exclusiv cu ajutorul minţii. Ulterior, Jan Scheuermann a dorit să încerce să piloteze, într-un simulator de zbor, un avion de vănătoare.

Ce i-a uimit pe cercetători a fost faptul că Sheuermann, în loc să-şi imagineze cum cotrolează avionul cu un joystick, aşa cum fac majoritatea celor care simulează zborul, ea şi-a imaginat că pilotează aeronava din interiorul ei.

Iată imaginile cu simularea reuşită de zbor:

Acum putem aspira la un viitor în care creierul va fi eliberat de limitările trupului”, a declarat Arati Prabhar, directorul DARPA, potrivit Science Alert. 




×
Subiecte în articol: avion de lupta
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close