Antena 3 CNN Life Știinţă O metodă nouă şi eficientă de tratare a bolii care ucide milioane de oameni, disponibilă şi în România

O metodă nouă şi eficientă de tratare a bolii care ucide milioane de oameni, disponibilă şi în România

O metodă nouă şi eficientă de tratare a bolii care ucide milioane de oameni, disponibilă şi în România
Sursa foto: Foto: drugline.org
27 Sep 2012   •   07:13

O nouă metodă de tratare a hipertensiunii arteriale a ajuns şi în România: o intervenţie la nivelul rinichilor. Nervii de la nivelul acestora, care transmit informaţii eronate către creier, sunt arşi cu ajutorul unui aparat costisitor. Astfel de intervenţii se fac în lume de circa 5 ani, iar în România a avut loc prima.

Echipa de medici români care  a efectuat prima operaţie la rinichi pentru a ameliora hipertensiunea arterială a fost condusă de profesorul Karl Stangl, medic la spitalul Universitar din Berlin.

Pacienta, o femeie de 56 de ani, suferea de hipertensiune de 8 ani.Cu ajutorul unui cateter special, introdus printr-o înţepătură la nivelul abdomenului, se ajunge la nivelul rinichiului. Cateterul este legat la un generator care produce unde care ard nervii problemă.

Operaţia este una destul de costisitoare. Doar cateterul costă şase mii de euro. Însă, efectele se simt imediat. Tensiunea incepe sa scada la doua trei saptamani de la interventie dar scaderea este in progresare pe urmatorii doi ani, precizează doctorii.

În România, 4 din 10 români suferă de hipertensiune arterială, iar 6 din 10 persoane cu vârsta peste 60 de ani au fost diagnosticaţi cu această boală.


×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close