Antena 3 CNN Life Știinţă O sursă inepuizabilă de energie, la dispoziţia oamenilor. Australia alimentează cea mai mare bază navală cu energie produsă de valurile oceanului

O sursă inepuizabilă de energie, la dispoziţia oamenilor. Australia alimentează cea mai mare bază navală cu energie produsă de valurile oceanului

O sursă inepuizabilă de energie, la dispoziţia oamenilor. Australia alimentează cea mai mare bază navală cu energie produsă de valurile oceanului
13 Mar 2015   •   17:57

O companie australiană a realizat un sistem care produce energie electrică folosindu-se de mişcările oceanului, mai exact de puterea valurilor. Respectivul sistem poate, de asemenea, să desalinizeze apa mării.

Sistemul CETO 5 a fost deja conectat la reţeaua electrică a Australiei şi furnizează energie pentru cea mai mare bază navală a ţării.

CETO 5 este compus din trei geamanduri de mari dimensiuni scufundate în întregime şi pompe cu apă. În momentul în care valurile oceanului lovesc geamandurile, se activează pompele care împing apă sub presiune în turbinele electrice. Simultan, este alimentat şi un sistem de desalinizare.

Vedeţi în materialul video de mai jos cum funcţionează sistemul:


Potrivit ministrului australian al Industriei şi Ştiinţei, Ian Macfarlane, fluxul şi refluxul oceanului reprezintă o sursă mult mai sigură de energie „verde” decât energia eoliană sau solară.

Autorităţile australiene plănuiesc deja implementarea sistemului CETO 6, care va furniza de patru ori mai multă energie decât CETO 5.

 

 

 

×
Subiecte în articol: energie verde energie electrică
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close