Antena 3 CNN Life Știinţă Oamenii de știință au descoperit rămășițele unei creaturi preistorice înfricoșătoare. Cum arăta ”Dragonul morții”

Oamenii de știință au descoperit rămășițele unei creaturi preistorice înfricoșătoare. Cum arăta ”Dragonul morții”

Rămășițele fosilizate ale unei reptile zburătoare uriașe, de dimensiunea unui autobuz, au fost descoperite în Argentina. Oamenii de știință au numit creatura ”Dragonul Morții”.

Oamenii de știință au descoperit rămășițele unei creaturi preistorice înfricoșătoare. Cum arăta ”Dragonul morții”
Sursa foto: Twitter / SABC News
de Cerasela Stafie    |    25 Mai 2022   •   10:39

Cercetătorii estimează că această creatură a vânat prada de pe cerul Pământului în urmă cu aproximativ 86 de milioane de ani. Când erau complet întinse, aripile sale măsurau nouă metri de la un vârf la altul.

Dimensiunea mare a prădătorului dă o ”viziune terifiantă”, a declarat pentru BBC omul de știință din spatele descoperirii. ”Această specie avea o înălțime similară cu cea a unei girafe”, a spus liderul proiectului, Leonardo Ortiz, iar anvergura sa ”sfidează limitele înțelegerii noastre biologice”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Rămășițele sale au fost păstrate în stâncile din Munții Anzi timp de 86 de milioane de ani, ceea ce înseamnă că reptila zburătoare a trăit alături de dinozauri.

Profesorul Ortiz a fost unul dintre paleontologii care au descoperit fosilele reptilei în timpul unei săpături în Argentina, în 2012. A ales numele speciei - Thanatosdrakon amaru - combinând cuvintele grecești pentru moarte și dragon.

”Mi s-a părut potrivit să-l numesc astfel. Este dragonul morții”, a spus profesorul Ortiz.

Se crede că reptila este unul dintre primii prădători care și-au folosit aripile pentru a vâna prada, zburând prin cerurile preistorice ale Pământului înainte de evoluția păsărilor.

În ciuda acestui fapt, profesorul Ortiz a declarat pentru BBC că acest vânător probabil și-a petrecut cea mai mare parte a timpului pe pământ.

Detaliile despre stilul de viață preistoric al creaturii sunt puține, dar el a adăugat că faptul că o două de exemplare de dimensiuni diferite au fost descoperite împreună și ar fi o dovadă că prădătorul a trăit în grupuri.

Înfricoșătoarea reptilă a trăit cu aproximativ 20 de milioane de ani înainte ca un asteroid să lovească Pământul, un eveniment catastrofal, de extincție în masă, care a distrus trei sferturi din viața animală și vegetală și a marcat sfârșitul perioadei Cretacice.

În 2017, pe insula scoțiană Skye au fost descoperite fosile aparținând unui pterozaur și mai vechi, datând cu 170 de milioane de ani în urmă, în perioada jurasică, cu o anvergură estimată a aripilor de 2,5 metri.
 

×
Subiecte în articol: oameni de stiinta descoperire dragon
Parteneri
Horoscop 6 iunie 2023. Berbecii au idei geniale, Racii se adaptează
x close