Antena 3 CNN Life Știinţă Oamenii de ştiinţă au adus culoarea în istoria civilizaţiei umane

Oamenii de ştiinţă au adus culoarea în istoria civilizaţiei umane

Oamenii de ştiinţă au adus culoarea în istoria civilizaţiei umane
Sursa foto: Foto: bigprintinglasvegas.com
14 Ian 2013   •   14:01
O echipă formată din cercetători polonezi şi olandezi a inventat o tehnică nouă care determină cu precizie culoarea părului şi a ochilor unui individ, pornind de la probe de ADN. Noua tehnică poate fi utilizată cu succes şi pe rămăşiţe umane foarte vechi, readucând astfel culorile în istoria civilizaţiei umane, informează AFP.

Tehnica HIrisPlex pentru analizele medico-legale suficient de performantă pentru a putea fi folosită şi pe eşantioane vechi şi degradate, precum dinţi şi oase datând din urmă cu până la 800 de ani.

Procedeul identifică 24 de variaţii genetice, care pot fi folosite pentru a deduce culoarea părului şi a ochilor.

"Sistemul poate fi utilizat pentru a rezolva controverse istorice despre diverse personalităţi care nu apar în fotografii, în desene, în culori sau în documente", a declarat medicul Wojciech Branicki, de la departamentul de medicină legală din cadrul Universităţii Jagellonica din Cracovia, unul dintre autorii studiului.

Cu ajutorul tehnicii HIrisPlex, cercetătorii au putut confirma că Wladyslaw Sikorski, premierul guvernului polonez din exil, decedat într-un accident de avion în 1943, avea ochii albaştri şi părul blond, aşa cum arată portretele pictate la câţiva ani după moartea acestuia. Nu există fotografii color ale generalului.

Sistemul a relevat şi faptul că femeia necunoscută care a fost îngropată într-o criptă a mănăstirii benedictine Tyniec, din apropiere de Cracovia, între secolul al XII-lea şi secolul al XIV-lea, avea ochi căprui şi părul blond închis spre şaten.

În cazul eşantioanelor mai vechi şi mai degradate, sistemul permite doar identificarea culorii ochilor.



 

×
Subiecte în articol: test ADN ADN
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close