Antena 3 CNN Life Știinţă Oxigenul injectabil MENŢINE viaţa fără respiraţie

Oxigenul injectabil MENŢINE viaţa fără respiraţie

Oxigenul injectabil MENŢINE viaţa fără respiraţie
07 Mai 2013   •   14:25
O echipă de cercetători medicali, din cadrul Spitalului de Pediatrie Boston, a inventat o micro-particulă care poate fi injectată în sistemul sanguin, pentru oxigenarea sângelui, fără a solicita sprijinul pulmonar.

Respectivele particule sunt capabile să menţină un pacient în viaţă timp de 30 de minute, după o disfuncţie respiratorie. Conform specialiştilor, intervalul de timp este suficient pentru a preveni un infarct miocardic sau un atac cerebaral generat de lipsa oxigenului.

Fiecare particulă conţine de patru ori mai mult oxigen decât cel existent în propriile celule roşii ale organismului, iar oxigenul este stocat într-o membrană celulară realizată din grăsime.
Membrana poate fi făcută şi din alte materiale, dar cele din grăsime s-au dovedit ai fi mult mai flexibile şi nu rămân blocate în vasele capilare.

Dr. John Kheir a căutat modalităţi noi de oxigenare a sângelui fără respiraţie, după o experienţă tragică avută cu o tânără pacientă de-a sa. Fata suferea de pneumonie şi la un moment dat plămânii ei au fost inundaţi cu sânge. Operaţiunea de îndepărtare a sângelui din plămâni a durat 25 de minute, dar din păcate timpul nu a fost suficient pentru a împiedica un stop cardiac, care a dus până la urmă la decesul pacientei.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, noua tehnologie poate fi folosită în domeniul medical şi militar. Astfel, scafandrii vor putea rămâne scufundaţi 30 de minute, fără a avea nevoie de tuburi de oxigen.


×
Subiecte în articol: oxigen sange
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close