Antena 3 Life Știinţă Pene de dinozaur, descoperite în răşină fosilizată, în Canada

Pene de dinozaur, descoperite în răşină fosilizată, în Canada

de Antena3.ro    |    16 Sep 2011   •   17:32
Pene de dinozaur, descoperite în răşină fosilizată, în Canada
Sursa foto: Foto: rickey.org

Pene care au aparţinut unor specii de dinozauri şi păsări, bine conservate şi datând din urmă cu 80 de milioane de ani, au fost descoperite în răşină fosilizată, în Canada, au anunţat, joi, paleontologii de la Universitatea Alberta, informează AFP.
   
Această varietate arată că stadii diferite în evoluţia penelor existau deja în acea perioadă de la sfârşitul cretacicului şi că ele îndeplineau o serie de funcţii atât la dinozauri, cât şi la păsări, au explicat cercetătorii canadieni.
   
Răşina în care au rămas prinse cele 11 feluri de pene a permis conservarea detaliilor microscopice şi chiar a culorilor, care mergeau de la negru până la maro.
   
Unele dintre aceste pene au aparţinut unor dinozauri nezburători, iar altele, unor păsări foarte asemănătoare cu cele din zilele noastre, au declarat autorii studiului, publicat în revista Science din 16 septembrie.
   
Nici o fosilă de dinozaur sau de pasăre, asociată direct cu aceste pene, nu a fost descoperită în regiunea lacului Grassy, de unde provine acea răşină fosilizată. Comparaţiile realizate cu penele fosilizate descoperite în roci lasă totuşi să se înţeleagă că unele dintre acele pene au aparţinut unor dinozauri nezburători.
   
Este vorba de mici teropode, o familie de dinozauri carnivori.
  
În ceea ce priveşte penele de păsări, ele seamănă foarte mult cu cele ale unei păsări din timpurile moderne, corcodelul (Podicipediformes), care este capabil să înoate sub apă.
   
Penele au fost descoperite în vasta colecţie de chihlimbar a Muzeului Royal Tyrell din sudul provinciei canadiene Alberta, ce provine din zăcământul de chihlimbar canadian din apropiere de lacul Grassy.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close