Antena 3 CNN Life Știinţă Cercetătorii au crescut în premieră plante în solul adus de pe Lună

Cercetătorii au crescut în premieră plante în solul adus de pe Lună

Oamenii de ştiinţă au cultivat pentru prima dată seminţe ale unor plante de pe Terra în recipiente ce conţin mostre prelevate de pe suprafaţa Lunii - în timpul misiunilor NASA dintre anii 1969 şi 1972.

Cercetătorii au crescut în premieră plante în solul adus de pe Lună
Sursa foto: Hepta/Sputnik
de Silvia Preda    |    12 Mai 2022   •   23:21

Oamenii de ştiinţă au anunţat joi că au plantat seminţe ale unei mici plante cu flori, Arabidopsis thaliana, în 12 recipiente cu dimensiunea unui degetar în care a fost plasat câte un gram de sol de pe Lună, o materie denumită regolit lunar. După o perioadă, seminţele au încolţit, iar plantele au început să se dezvolte în acele recipiente.

Regolitul lunar, cu particulele sale ascuţite şi cu lipsa sa de materie organică, diferă foarte mult de solul de pe Terra, iar oamenii de ştiinţă nu ştiau dacă seminţele vor germina.

"Când am văzut acea abundenţă de muguri verzi apărând în toate recipientele, ni s-a tăiat răsuflarea", a declarat profesoara de horticultură Anna-Lisa Paul, directoarea Centrului Interdisciplinar de Cercetări Biotehnologice din cadrul Universităţii Florida şi coautoare a acestui studiu publicat în revista Communications Biology.

Plantele pot creşte în solul adus de pe Lună

"Plantele pot să crească în regolit lunar. Acest exemplu are o importanţă uriaşă şi deschide calea spre explorări viitoare care pot folosi resurse de pe Lună şi, probabil, de pe Marte", a adăugat ea.

Seminţele au încolţit după trei zile. După aproximativ o săptămână de creştere, cercetătorii au îndepărtat toate plantele cu excepţia uneia singure în fiecare recipient. Planta rămasă singură în fiecare recipient a fost lăsată să crească până la vârsta de 20 de zile, apoi frunzele sale au fost recoltate pentru ca oamenii de ştiinţă să analizeze activitatea lor genomic.

Plantele terestre ar putea să-i ajute pe oameni să locuiască pentru perioade îndelungate în adăposturi amenajate pe alte corpuri cereşti, precum Lună şi Marte.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Pamant Luna
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close