Antena 3 Life Știinţă Apocalipsa de plastic: În oceane va exista în 2050 o cantitate mai mare de deșeuri decât de pește

Apocalipsa de plastic: În oceane va exista în 2050 o cantitate mai mare de deșeuri decât de pește

de S.T.    |    20 Ian 2016   •   15:23
Apocalipsa de plastic: În oceane va exista în 2050 o cantitate mai mare de deșeuri decât de pește
Sursa foto: Foto: freeimages.com/ Diane Groves

Materialele plastice se utilizează atât de mult în prezent încât în oceane va fi mai mult plastic în 2050 decât pește, a avertizat marți Forumul economic mondial de la Davos, menționat de AFP.

"Actualul sistem de producere, utilizare și aruncare a materialelor plastice are importante efecte negative. În fiecare an se pierd ambalaje din plastic cu valori între 80 și 120 de miliarde de dolari. Dincolo de aspectul financiar, dacă nu se schimbă nimic, oceanele vor avea o cantitate mai mare de plastic decât de pește în 2050", se arată într-un comunicat.

Forumul de la Davos (WEF), ale cărui lucrări încep miercuri, a prezentat un studiu realizat cu fundația navigatoarei Ellen MacArthur și cu concursul cabinetului McKinsey. Potrivit acestui document, între tonele de plastic și cele de pește era de 1/5 în 2014, va fi de 1/3 în 2025 și va depăși 1/1 în 2050.

Forumul consideră că este necesară "topirea integrală a ambalajelor și a plasticului în general" și continuarea cercetărilor pentru descoperirea de alternative la petrol ca material de bază pentru producerea lor. Dacă nu se va schimba nimic, acest sector va consuma 20% din producția de petrol în 2050.

Din cauza faptului că sacii și pungile de plastic sunt de folosință unică, "95% din valoarea ambalajelor de plastic, estimată între 80 și 120 de miliarde de dolari pe an, se pierde", afirmă WEF, făcând un apel la realizarea unor adevărate sisteme de reciclare și de reutilizare.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close