Antena 3 CNN Life Știinţă Premieră arheologică: A fost descifrată o inscripţie în arabă a cavalerilor cruciaţi

Premieră arheologică: A fost descifrată o inscripţie în arabă a cavalerilor cruciaţi

Premieră arheologică: A fost descifrată o inscripţie în arabă a cavalerilor cruciaţi
Sursa foto: Foto: sott.net
16 Noi 2011   •   16:58

O inscripţie în limba arabă, scrisă în urmă cu 800 de ani de cavalerii cruciaţi şi descoperită în apropiere de Tel Aviv, a fost descifrată de oamenii de ştiinţă - o premieră în arheologie -, a anunţat, miercuri, un profesor israelian, citat de AFP.
   
"Este vorba de o descoperire fără precedent, întrucât nici o inscripţie în arabă scrisă de cruciaţi nu a fost descoperită până acum în întregul Orient Apropiat", a declarat profesorul Moshé Sharon de la Universitatea ebraică din Ierusalim.
   
"Am reuşit să descifrez recent cuvintele Frederic al II-lea, Rege al Ierusalimului, (anul) 1229 de la Reîncarnarea Domnului nostru Iisus Mesia, scrise în arabă şi gravate pe un bloc de marmură gri, dintr-o construcţie din regiunea Tel Aviv-ului", a declarat profesorul israelian.
   
Construcţia în care a fost găsită această inscripţie, ce are dimensiunile de 60 x 50 de centimetri, se afla iniţial în străvechiul port Jaffa, pe care împăratul romano-german Frederic al II-lea l-a fortificat.
   
Inscripţia menţionează, totodată, numele tuturor provinciilor controlate de împăratul Frederic al II-lea.
   
Încălcând o interdicţie a papei Grigore al IX-lea - fapt pentru care a fost excomunicat -, împăratul Frederic al II-lea a organizat şi condus cea de-a şasea Cruciadă (1228 - 1229) pentru a recuceri teritoriile pierdute de regatul Ierusalimului după ce acesta a fost cucerit de Saladin.
   
Dar, după ce a fortificat Jaffa, în loc să aleagă calea armelor, Frederic al II-lea, pasionat de studierea limbii arabe şi a religiei islamice, a negociat cu Al-Kamil, sultanul Egiptului, un acord special în urma căruia francii au preluat din nou controlul asupra oraşelor Ierusalim, Nazareth, Bethleem şi a zonelor învecinate acestora.
   
"Prieten al musulmanilor şi admirator al civilizaţiei islamice, Frederic al II-lea este singurul cruciat care şi-a atins obiectivele fără a face să curgă nici măcar o singură picătură de sânge", a adăugat profesorul Moshé Sharon.

×
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close