Antena 3 CNN Life Știinţă Premieră naţională la Fundeni: Medicii au realizat, în 11 ore, un transplant de ficat cu donator dublu

Premieră naţională la Fundeni: Medicii au realizat, în 11 ore, un transplant de ficat cu donator dublu

Premieră naţională la Fundeni: Medicii au realizat, în 11 ore, un transplant de ficat cu donator dublu
Sursa foto: Foto: Videonews
22 Mar 2012   •   17:33

Institutul Clinic Fundeni din Capitală a bifat o nouă premieră naţională. Transplant de ficat cu donator dublu, este ultima realizare a echipei medicale din centrul de transplant hepatic. O pacientă de 14 ani a primit două secţiuni de ficat de la mamă şi soră după 11 ore în care medicii au realizat trei intervenţii chirurgicale simultane.

Timp de 14 ani, corpul Adinei nu i-a dat nici un semn de durere. Starea ei s-a înrăutăţit brusc la începutul lunii ianuarie.

Timp de câteva săptămâni, specialiştii de la Institutul Fundeni au încercat să o stabilizeze. Singura soluţie era însă transplantul.

La cei 14 ani şi 77 de kilograme, adolescenta avea nevoie de 770 de grame de ţesut hepatic. Primul donator testat a fost sora ei, cu cinci ani mai mare. Avea însă un ficat prea mic, iar medicii au decis să completeze necesarul cu o parte din ficatul mamei.

Cele trei intervenţii maraton au durat 11 ore. Ficatul donatorilor se va reface în aproximativ un an, recuperarea fetei de 14 ani fiind una de mai lungă durată. Este a şasea intervenţie cu maladia Wilson din istoria Institutului Clinic Fundeni.

Transplantul de ficat dublu a fost realizat în premieră mondială acum 12 ani, în Coreea de Sud.




×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close