Antena 3 CNN Life Știinţă Prima franţuzoaică care a ajuns în spaţiu va efectua o vizită la Bucureşti în perioada 12-13 martie

Prima franţuzoaică care a ajuns în spaţiu va efectua o vizită la Bucureşti în perioada 12-13 martie

Prima franţuzoaică care a ajuns în spaţiu va efectua o vizită la Bucureşti în perioada 12-13 martie
Sursa foto: Foto: www.thelivingmoon.com
28 Feb 2013   •   16:42
Prima franţuzoaică ajunsă în spaţiu, astronauta Claudie Haigneré, va efectua o vizită la Bucureşti, în perioada 12 - 13 martie, la invitaţia Institutului Francez din Bucureşti, informează Mediafax.

Claudie Haigneré va merge, pe 12 martie, la Măgurele, unde va vizita Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH). Acolo va fi construit un nou laser de mare putere, ELI-NP, care îi va fi prezentat de profesorul Nicu Zamfir, coordonatorul proiectului.
Astronauta va fi primită apoi de profesorul Ion Morjan, directorul Institutului Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor (INFLPR), care îi va prezenta laserul TEWALAS şi locul în care va fi amplasat viitorul laser CETAL, construit de compania Thales Optronique.

Haigneré va mai vizita sediul Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), unde va fi primită de Marius Piso, directorul instituţiei, şi unde se va întâlni cu o mai veche cunoştinţă a ei, astronautul român Dumitru Prunariu.

Claudie Haigneré va susţine apoi o conferinţă de presă şi, în ziua următoare (pe 13 martie) va merge la Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde va fi întâmpinată de rectorul George Darie şi va discuta cu studenţii francofoni de la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine (FILS).



Viaţa şi cariera lui Claudie Haigneré

Născută în oraşul Le Creusot, pe 13 mai 1957, Claudie Haigneré a studiat medicina la Facultatea de Medicină Paris-Cochin şi a absolvit cursurile Facultăţii de Ştiinţe Paris-VII. A obţinut o diplomă în biologie şi medicină sportivă (1981), o diplomă în aviaţie şi medicină spaţială (1982) şi o diplomă în reumatologie (1984). În 1986, a obţinut o diplomă în biomecanică şi în fiziologia mişcării. Şi-a obţinut doctoratul cu o teză în ştiinţe neuronale în 1992.

Claudie Haigneré a fost membru de rezervă al echipajului misiunii Altair de pe fosta staţie spaţială rusească MIR, în 1993, la care a participat şi astronautul francez Jean-Pierre Haigneré, cu care s-a căsătorit ulterior. Asteroidul 135268 Haigneré a fost numit în onoarea lor.

Claudie Haigneré a petrecut 16 zile la bordul staţiei MIR în 1996, în cadrul misiunii spaţiale franco-ruseşti Cassiopeia. În 2001, ea a devenit prima femeie europeană care a vizitat Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în cadrul misiunii spaţiale Andromeda.

În aprilie 2011, Claudie Haigneré a fost recompensată cu Legiunea de Onoare în rang de Ofiţer.

 

 

 

×
Subiecte în articol: astronaut Dumitru Prunariu
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close