Antena 3 CNN Life Știinţă Roverul Curiosity, aflat în misiune pe Marte, scos din funcţiune din cauza unei probleme tehnice

Roverul Curiosity, aflat în misiune pe Marte, scos din funcţiune din cauza unei probleme tehnice

Roverul Curiosity, aflat în misiune pe Marte, scos din funcţiune din cauza unei probleme tehnice
de S.T.    |    03 Mar 2013   •   16:23

Roverul Curiosity, care este în misiune pe planeta Marte, a fost scos din funcţiune din cauza unei probleme tehnice care a afectat unul dintre cele două computere de la bordul său, scrie Daily Mail.
   
Echipajul NASA a setat roverul pe "safe mode" cât timp se va lucra la rezolvarea problemei. Toată activitatea lui Curiosity a fost transferată pe un al doilea computer de rezervă, care, de obicei, este inactiv. Personalul NASA apreciază că procesul de reparare a computerului principal va dura câteva zile.

Robotul Curiosity a fost pus în aşteptare din motiv de pană la computer
   
La începutul lui februarie, Curiosity a extras primul eşantion provenind din interiorul unei roci marţiene.
   
Succesul recuperării acestui eşantion a fost confirmat şi prin intermediul unui set nou de fotografii, precizează NASA.
   
Oamenii de ştiinţă consideră că acest eşantion, prelevat dintr-un orificiu cu diametrul de 1,6 centimetri şi o adâncime de 6,4 centimetri, ar putea conţine indicii despre mediul umed din trecutul lui Marte şi despre posibilitatea potrivit căreia viaţa ar fi existat pe această planetă.

Premieră PLANETARĂ realizată de roverul Curiosity. Ce s-a întâmplat recent pe Planeta Marte

Preţiosul eşantion, pus într-un mic recipient, va fi transferat într-un instrument denumit "In-Situ Martian Rock Analysis" sau CHIMRA, care va agita fragmentele de rocă de câteva ori deasupra unui fel de sită, pentru a le recupera pe acelea care măsoară 150 de microni.
   
Mici tranşe vor fi apoi transferate în laboratorul de chimie şi mineralogie de la bordul roverului, denumit "Chemistry and Mineralogy" (CheMin).
   
Eşantionul provine dintr-o rocă sedimentară, denumită "John Klein", în memoria directorului adjunct al misiunii Curiosity, decedat în anul 2011.
   
Robotul cu şase roţi este cel mai sofisticat echipament trimis pe o altă planetă, având la bord zece instrumente ştiinţifice. El s-a plasat în craterul Gale, la 6 august.

Obiectivul misiunii de doi ani este de a determina dacă viaţa microbiană a fost posibil în trecut pe Planeta Roşie.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close