Antena 3 CNN Life Știinţă Rusia vrea să îşi construiască propria Staţie Spaţială

Rusia vrea să îşi construiască propria Staţie Spaţială

Rusia vrea să îşi construiască propria Staţie Spaţială
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
15 Dec 2014   •   18:35
Agenţia spaţială rusă Roscosmos ar putea construi propria staţie spaţială, în contextul în care tensiunile internaţionale afectează cooperarea spaţială, a anunţat luni şeful Roscosmos, citat de Reuters.

Proiectul ar rivaliza cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS), un laborator orbital în a cărui construcţie şi operare sunt implicate 16 naţiuni, inclusiv Rusia şi Statele Unite ale Americii.

Răspunzând unei întrebări referitoare la planurile Rusiei de a-şi dezvolta propriul avanpost orbital, şeful Roscosmos Oleg Ostapenko a declarat: "Confirm că luăm în considerare o astfel de opţiune. Aceasta este o direcţie de dezvoltare posibilă".

Ostapenko a mai precizat că o staţie spaţială care ar aparţine doar Rusiei ar putea deveni o parte importantă a misiunilor ruseşti către Lună.

În plus, Moscova şi-a exprimat îndoiala asupra viitorului pe termen lung al ISS, în condiţiile în care relaţiile administraţiei de la Kremlin cu cea de la Washington s-au deteriorat din cauza situaţiei din Ucraina.

Potrivit Reuters, nu este clar încă modul în care un astfel de proiect va fi finanţat, având în vedere că experţii în economie se aşteaptă ca Rusia să intre în recesiune în 2015, iar criza economică este agravată de sancţiunile impuse de Occident din cauza politicii Rusiei privind criza din Ucraina.

Oficialii americani doresc să păstreze ISS funcţională până cel puţin în 2024, cu patru ani mai mult decât scopul iniţial.

În luna mai, un oficial rus a declarat că Moscova va respinge cererea americanilor de a prelungi operarea ISS, un proiect în valoare de 100 de miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: Statia Spatiala Internationala
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close