RUŞII se tem de un CUTREMUR din Vrancea care ar putea lovi Moscova. "La noi ar avea efecte nedorite"

de O.P.    |    06 Noi 2014   •   07:29
RUŞII se tem de un CUTREMUR din Vrancea care ar putea lovi Moscova. "La noi ar avea efecte nedorite"

Specialiştii ruşi se tem de un eventual cutremur în zona Vrancea, care şi-ar putea face simţite efectele şi la Moscova. Institutul pentru Fizica Pământului de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei a prevăzut producerea unui cutremur la noi în ţară, care s-ar putea simţi şi la Moscova cu magnitudinea 5 pe scara Richter.

Previziunea ruşilor vine în condiţiile în care specialiştii români în seismologie estimează că în zona Vrancea nu există pericol pentru producerea unui cutremur major în viitorul apropiat.

Norocul țării noastre, spun seismologii, este că perioada de repetitivitate a seismelor cu efecte grave este mare. În România avem câteva focare: Focșani-Vrancea cu o perioadă de repetitivitate de 30-50 de ani, Făgăras cu o perioadă de repetitivitate de 100 de ani de ani, Banat, Nord-Vestul țării în zona Valea lui Mihai și zona Mangalia – Dobrogea.

Cel mai de temut si mai cunoscut este cel din Vrancea, care este unul de adâncime. Acest focar poate avea direcții preferențiale de propagare. Are posibil trei lobi: unul pe axa spre București, unul pe axa Iași-Chișinău și unul pe axa Galați Constanța-Marea Neagră.

În ultimii ani, noi nu am avut decât microseisme. Nu se pot extrapola datele obișnuite de la microseisme la macroseisme. În aceste moment, seismologii nu pot spune, dacă un cutremur precum a fost cel din ’77 va avea aceleași efecte ca și atunci.

Motivele sunt tehnice și de cunoaștere, însă oamenii de ştiinţă spun că s-au observat schimbări în zona seismică Vrancea, iar ritmicitatea seismelor s-a modificat.

x close