Savanţii au descoperit noi anticorpi capabili să lupte contra virusului HIV

de Antena3.ro    |    18 Aug 2011   •   20:07
Savanţii au descoperit noi anticorpi capabili să lupte contra virusului HIV Foto: pisqa.com

Cercetătorii americani au identificat o serie de anticorpi noi, deosebit de puternici, capabili să lupte eficient împotriva virusului HIV, informează un studiu publicat de revista britanică Nature, citată de Mediafax.

Formele virusului HIV sunt variate, fiind cauzate de multiplele şi rapidele mutaţii ale sale, care permit acestui virus să scape în majoritatea cazurilor.

Un număr de 17 anticorpi identificaţi recent au fost izolaţi pornind de la eşantioane prelevate de la patru pacienţi seropozitivi care beneficiau de o puternică apărare imunitară contra virusului HIV.

O mare parte din aceşti acestor anticorpi sunt de 10 ori mai puternici comparativ cu alţi anticorpi recent descrişi (PG9, PG16 şi VRC01). De asemenea, anumite combinaţii între aceşti anticorpi realizează un nivel favorabil de protecţie contra unui procent mare din totalul variantelor virusului HIV.

Mai mult decât atât, cercetătorii sunt de părere că un vaccin capabil să împiedice infectarea cu virusul HIV va trebui să înveţe sistemul imunitar să producă acest gen de anticorpi puternici, înainte de expunerea la acest agent patogen.

SIDA a ucis peste 30 de milioane de persoane în lume, de la identificarea bolii, în anul 1981. Aproape 34 de milioane de persoane trăiesc în prezent fiind infectate cu virusul HIV, potrivit estimărilor ONUSIDA.

x close