Antena 3 CNN Life Știinţă Schimbarea planetară care ne va amuţi. Până la sfârşitul secolului riscă să dispară 90% din limbile pământului

Schimbarea planetară care ne va amuţi. Până la sfârşitul secolului riscă să dispară 90% din limbile pământului

Schimbarea planetară care ne va amuţi. Până la sfârşitul secolului riscă să dispară 90% din limbile pământului
de O.P.    |    08 Mai 2012   •   12:07

Experţii, îngrijoraţi de amploarea acestui fenomen, au avertizat că până la sfârşitul secolului XXI între 50-90% din limbile pământului riscă să dispară dacă nu vor fi luate măsuri speciale.
În momentul în care vor dispărea aceste limbi, vor fi şterse şi tradiţiile sau cultura respectivelor ţări, în schimb acestea vor fi înlocuite de o cultură industrializată, care va acapara lumea.

"Am luat în studiu regiuni extrem de importante pentru conservarea biodiversităţii şi am măsurat bogăţia lingvistică, pentru a înţelege mai uşor dimensiunea umană din aceste regiuni", a declarat Dr. Larry Gorenflo, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

"Ceea ce am observat a fost foarte îngrijorător. Limbile indigene tind să fie înlocuite cu limbile care sunt asociate cu o industrie modernă. însă schimbarea nu se opreşte aici. Vor fi introduşi termeni tehnici, care distrug identitatea acestei limbi", a continuat profesorul.

Potrivit hărţilor realizate de specialişti, 70% din limbile vorbite pe Pământ se află în locuri cu o biodiversitate ridicată - aceste locuri sunt şi cele mai ameninţate - iar restul se află în zone sălbatice. Pentru că ritmul de dispariţie al speciilor este de 1000 de ori mai crescut decât în trecut, experţii prevăd un viitor sumbru în ceea ce priveşte limbile şi dialectele de pe Terra, scrie Daily News.




×
Subiecte în articol: limba studiu studii
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close