Antena 3 CNN Life Știinţă Sistemul solar s-ar putea prăbuși din cauza unei stele trecătoare, atrag atenția oamenii de știință

Sistemul solar s-ar putea prăbuși din cauza unei stele trecătoare, atrag atenția oamenii de știință

Oamenii de știință prevăd că sistemul nostru solar s-ar putea prăbuși din cauza unei stele trecătoare.

Sistemul solar s-ar putea prăbuși din cauza unei stele trecătoare, atrag atenția oamenii de știință
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    12 Iul 2022   •   20:56

Oamenii de știință au avertizat că, dacă o stea trecătoare mișcă orbita lui Neptun cu doar 0,1%, haosul rezultat ar putea determina ciocnirea celorlalte planete din sistemul nostru solar, scrie publicația The Independent, citată de DCNews.

Cercetarea, prezentată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, sugerează că un "zbor stelar" - un eveniment relativ comun în univers - ar putea fi suficient pentru a trimite celelalte planete să se izbească una în cealaltă.

Este posibil ca dacă periheliul lui Mercur și Jupiter, punctul în care planetele ajung cel mai aproape de Soare, se sincronizează, să apară două posibilități. Mercur ar putea fi scos din orbita sa și fie poate ieși din Sistemul Solar, fie poate să se îndrepte pe un curs de coliziune cu Venus, Soarele sau Pământul.

Ce au arătat simulările făcute de cercetători

Aceste schimbări se vor produce de-a lungul a milioane de ani, dar cercetătorii au simulat situația de aproximativ 3.000 de ori. În aproape 2.000 dintre ele, 26 s-au terminat cu rezultatul că planetele s-au zdrobit una de cealaltă. În alte simulări, Uranus, Neptun sau Mercur au fost ejectați complet din Sistemul Solar.

"Măsura în care survolurile stelare joacă un rol important în evoluția sistemelor planetare, este încă un domeniu activ de cercetare. Pentru sistemele planetare care se formează într-un cluster stelar, consensul este că "zborurile stelare" joacă un rol important, în timp ce sistemul planetar rămâne în clusterul stelar.", a spus Garett Brown, student absolvent de la Departamentul de Științe Fizice și Mediului (PES), de la Universitatea din Toronto.

"Acesta este de obicei tipic primilor 100 de milioane de ani de evoluție planetară. După ce clusterul de stele se disipează, rata de apariție a zborurilor stelare scade dramatic, reducând rolul acestora în evoluția sistemelor planetare", a mai spus acesta.

Mai mult, având în vedere că Soarele este probabil să se extindă și să înghită planeta în cinci miliarde de ani, probabilitatea ca acest lucru să perturbe experiența noastră în Sistemul Solar "nu este o problemă pentru care trebuie să ne îngrijorăm", a spus Brown.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close