Antena 3 CNN Life Știinţă Stephen Hawking: “Cei care au o boală într-un stadiu terminal ar trebui să aibă dreptul de a alege să îşi pună capăt vieţii”

Stephen Hawking: “Cei care au o boală într-un stadiu terminal ar trebui să aibă dreptul de a alege să îşi pună capăt vieţii”

Stephen Hawking: “Cei care au o boală într-un stadiu terminal ar trebui să aibă dreptul de a alege să îşi pună capăt vieţii”
Sursa foto: Foto: hawking.org.uk
18 Sep 2013   •   15:41
Omul de ştiinţă britanic Stephen Hawking susţine dreptul persoanelor bolnave în stadiu terminal la sinucidere asistată, relatează Reuters.

Fizicianul a spus că este de acord cu dreptul persoanelor bolnave în stadii terminale de a se sinucide, cu o singură condiţie: ca persoanele în cauză să aleagă singure acest drum.

"Cred că aceia care au o boală într-un stadiu terminal şi au dureri mari ar trebui să aibă dreptul de a alege să îşi pună capăt vieţii, iar aceia care îi ajută nu ar trebui să fie daţi în judecată", a declarat Stephen Hawking pentru BBC.

"Trebuie însă luate măsuri de siguranţă pentru a ne asigura că persoana vizată doreşte cu sinceritate să se sinucidă, că nu este presată să facă acest lucru şi că decizia nu va fi luată fără ca ea să fie la curent şi fără consimţământul ei, aşa cum aproape că a fost cazul meu", a adăugat savantul britanic.

Savantul britanic a povestit că, la un moment dat, a fost conectat la aparatele de respiraţie artificială după ce s-a îmbolnăvit de pneumonie. Medicii i-au oferit soţiei sale opţiunea de a deconecta acele aparate, însă el nu îşi dorea acest lucru.



Stephen Hawking a fost diagnosticat cu o maladie neuronală degenerativă la vârsta de 21 de ani. Medicii i-au spus în acel moment că mai are de trăit cel mult doi sau trei ani.

Ajuns în prezent la vârsta de 71 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă din lume, fiind cunoscut pentru lucrările sale despre găurile negre şi pentru cartea sa "Scurtă istorie a timpului" ("A Brief History of Time"), devenită un bestseller internaţional.

Stephen Hawking se deplasează într-un scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

Sinuciderea asistată este ilegală în Marea Britanie, iar acest subiect face obiectul unor dezbateri ample în multe ţări.

 

 

×
Subiecte în articol: Stephen Hawking sinucidere asistata
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close