Antena 3 CNN Life Știinţă STUDIU: Gândurile negative îngreunează tratamentele pentru cancer de sân

STUDIU: Gândurile negative îngreunează tratamentele pentru cancer de sân

STUDIU: Gândurile negative îngreunează tratamentele pentru cancer de sân
23 Aug 2016   •   20:33

Efectele secundare ale anumitor tratamente pentru cancer de sân depind îndeaproape de temerile pacientelor, cele ce se tem cel mai mult suferind cele mai semnificative efecte secundare, potrivit unui studiu publicat marți în revista "Annals of Oncology", citat de agenția France Presse (AFP).

Realizat de cercetători germani, studiul realizat la Universitatea din Marburg a implicat 111 de femei operate de cancer de sân.

Chiar înainte de a începe terapia cu hormoni folosind medicamentul Tamoxifen sau inhibitorii de aromatază, cercetătorii au anunțat pacientele să se aștepte la efecte secundare.

Ei au descoperit că cele 29 la sută dintre paciente care s-au temut de efecte adverse importante au avut, doi ani mai târziu, cea mai scăzută calitate a vieții și a ratei de acceptare a tratamentului.

Pe de alta parte, cele care nu s-au așteptat la nici un efect secundar (8 la sută) sau au așteptat să aibă efecte secundare moderate (63 la sută) au suportat mai bine tratamentul și au raportat mai puține neplăceri după doi ani.

Principalele efecte secundare ale terapiei hormonale sunt durerile articulare, creșterea în greutate și bufeurile.

 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close