Antena 3 CNN Life Știinţă Studiul care schimbă istoria Americii. Cine au fost primii strămoşi ai americanilor

Studiul care schimbă istoria Americii. Cine au fost primii strămoşi ai americanilor

Studiul care schimbă istoria Americii. Cine au fost primii strămoşi ai americanilor
Sursa foto: Foto: io9.com
13 Iul 2012   •   13:01
Vârfuri de săgeţi şi de lănci ce datează de acum 13.200 de ani au fost descoperite în peşteri din nord-vestul Statelor Unite. Descoperirile au repus sub semnul întrebării teoria potrivit căreia oamenii din populaţiile Clovis au alcătuit nucleul primilor americani, arată un studiu publicat joi, citaz de AFP.

Vârfuri din silex, denumite proiectile de "Western Stemmed", au fost descoperite în peşterile din Paisley din statul Oregon. Potrivit oamenilor de ştiinţă, armele au fost fabricate potrivit unei tehnici complet diferite de aceea care caracterizează cultura Clovis.

Cercetătorii au confirmat şi faptul că ADN-ul uman extras din excremente umane uscate găsite în sedimentele din acele peşteri datează din aceeaşi perioadă.

Experţii au efectuat 190 de datări cu carbon radioactiv pentru oase, crenguţe de pelin şi alte vestigii, care indică toate spre aceeaşi perioadă din istorie. Niciun vestigiu aparţinând culturii Clovis nu a fost găsit în peşterile din Paisley.

Aceste datări au adus câteva informaţii noi în dezbaterile din ultimele decenii, indicând faptul că populaţiile populaţii s-ar fi dezvoltat în mod separat.




Potrivit lui Dennis Jenkins, populaţiile din cultura Clovis ar fi apărut în sud-estul Statelor Unite înainte de a migra spre vest, în timp ce populaţiile din cultura "Western Stemmed" ar fi apărut mai devreme în vest şi s-au deplasat apoi către est.

"Datările noastre arată că este imposibil ca populaţiile Western Stemmed să fi derivat din cultura Clovis", a spus cercetătorul Dennis Jenkins.

"Credem, dimpotrivă, că ne aflăm aici, în vestul Statelor Unite, în prezenţa vestigiilor unei culturi cel puţin la fel de veche ca şi cultura Clovis, dacă nu chiar mai veche decât aceasta. Se pare că avem două culturi diferite care au coexistat în America fără să se amestece timp de câteva sute de ani", a adăugat omul de ştiinţă.

Popularea Americii de populaţiile Clovis reprezintă teoria dominantă de la descoperirea din 1932 a celor mai vechi indicii despre prezenţa umană pe continent, în situl Blackwater Draw, din apropiere de satul Clovis din statul american New-Mexico.

Profesorul Eske Willerslev de la Centrul pentru GeoGenetică de la Universitatea Copenhaga din Danemarca susţine că "rezultatele acestui studiu aduc lovitura de graţie teoriei Clovis". "Din punct de vedere cultural, biologic şi cronologic, această teorie nu mai este valabilă", a adăugat savantul.

Potrivit cercetătorului, există două ipoteze. Prima teorie este că America era populată, cu câteva mii de ani înainte de apariţia populaţiilor Clovis, de imigranţii care au creat tehnologii de fabricare a uneltelor şi vârfuri de săgeţi, din care au decurs apoi meşteşugurile şi tradiţiile populaţiilor Clovis şi "Western Stemmed".

A doua teorie presuoune existenţa a două migraţii în America de Nord, iar una dintre ele era anterioară migraţiei populaţiei Clovis cu cel puţin o mie de ani.


 

×
Subiecte în articol: arheologie
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close